O vizită făcută de publicația locală Expresul în satul Năpădeni, raionul Ungheni, scoate la iveală tabloul dezolant al mai multor localități din Republica Moldova, care ajung să aibă un număr mare de case părăsite proprietarii cărora au plecat spre alte locui pentru o viață mai bună. „Am făcut o plimbare prin Năpădeni și am văzut tot case părăsite, tot case părăsite…”, este concluzia autoarei, plasată chiar la începutul articolului.

Părăsite sunt mai mult casele bătrânești. Se mai vând unele. Cu 2000 de euro, cu 3000… Greu se vând. Foarte greu. Cine să le cumpere?”, se întreabă primărița de Năpădeni, Maria Arteomov. „Rămân casele, satul îmbătrânește complet. În anul 2018, am avut patru copii născuți, dintre care doar doi au rămas în sat. Au fost înregistrate 16 decese”.

Năpădeniul a fost un sat vestit, cu școală medie, cu oameni ce au ajuns departe, sunt foarte mulți doctori originari din Năpădeni, sunt savanți… Acum, însă… […] „Nu rămâne nimeni aici. La ce să rămână? Satele noastre dispar de pe zi pe zi”, mai spune Maria Arteomov.

Se stinge satul. Încet, ca o lumânare”, concluzionează Larisa Jantovan, directoarea gimnaziului din Năpădeni.

Satul Năpădeni a fost menționat documentar în anul 1654. La 1904, număra 2700 de locuitori și 497 de case. Exact după 100 de ani, avea o populație de 1021 de locuitori și 387 de case. În prezent, numărul locuitorilor este de 820, dacă nu a mai decedat nimeni între timp. Fiecare al treilea este bătrân și doar fiecare al optulea este copil sau adolescent.