Selectați pagina

Inca un pas spre un nou URSS! Efectele globalizarii in RM.

Inca un pas spre un nou URSS! Efectele globalizarii in RM.

antiglobalizareSaraca Tara bogata…

Ieri, 3 noiembrie, în Piața Marii Adunări Naționale a avut loc o manifestare publică pentru susținerea integrării europene a Republicii Moldova. La finalul evenimentului a fost dată citirii Declarația Adunării pentru Moldova „PRO Europa”.

Aceasta a fost votată în mod unanim de participanții la miting.

Mai jos, puteți citi textul integral al declarației.

„DECLARAŢIA DE LA CHIŞINĂU”

Noi, cetăţenii Republicii Moldova, întruniţi astăzi, 3 noiembrie 2013, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, în ajunul Summit-ului „Parteneriatului Estic” de la Vilnius şi cu prilejul acestui eveniment istoric pentru ţara noastră,

Fiind în număr de circa o sută de mii, reprezentând toate regiunile şi comunităţile locale din Republica Moldova, societatea civilă, mediul academic şi cel de afaceri, uniunile de creaţie, sfera bugetară, populaţia de la sate şi din oraşe,diaspora, generaţia tânără, cea activă şi cea a oamenilor în etate, femeile şi bărbaţii din toate grupurile etnice şi confesionale ale țării,

Răspunzând Apelului lansat de conducerea Republicii Moldova, de Coaliţia ProEuropeană aflată la guvernare, şi care este susţinut de personalitățile reprezentative ale elitei naţionale şi ale grupurilor principale, care formează societatea moldovenească,

Declarăm că opţiunea europeană este singura corectă pentru viitorul ţării noastre, interesul național major și unica şansă pentru a asigura drepturile, libertatea şi prosperitatea tuturor cetăţenilor.

Reamintim că Republica Moldova a făcut alegerea pro-europeană încă de la constituirea sa ca stat independent şi a urmat-o consecvent pe parcursul evoluţiei sale. În noiembrie 1994, Moldova a semnat cu Uniunea Europeană Acordul de Cooperare şi Parteneriat, în februarie 2005 – Planul de Acţiuni. Iar la Vilnius, la 28-29 noiembrie a.c., urmează să parafeze Acordul de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, un pas crucial pentru viitorul prosper al țării, după care va urma semnarea acestui document important.

Ne angajăm, ca membri ai societăţii moldoveneşti, fiecare în activitatea sa şi în comunitatea din care face parte, să facem tot ce ne stă în puteri pentru a atinge obiectivele de modernizare şi dezvoltare a Republicii Moldova pe calea integrării europene.

Conștientizăm că acest moment major ne cere să fim solidari și hotărâţi în alegerea noastră. Solicităm partidelor din Coaliţia Pro Europeană de guvernare, dar şi întregii clase politice moldoveneşti să dea dovadă de unitate și maturitate – în numele intereselor naţionale ale Republicii Moldova, în numele intereselor cetăţenilor Republicii Moldova de a beneficia de condiţii civilizate de trai, de drepturi şi libertăţi fundamentale, de securitate economică şi socială, proprii unui stat de drept şi democratic.

Salutăm politicile statului orientate spre asigurarea unei justiţii echitabile şi accesibile, a supremaţiei legii şi a egalităţii tuturor în faţa ei, a combaterii fenomenelor negative care blochează dezvoltarea ţării, a modernizării serviciilor publice pentru cetăţeni şi a asistenţei de stat pentru oamenii socialmente vulnerabili. Cerem eradicarea definitivă a flagelului corupției şi finalizarea reformelor cu rezultate concrete, care să aducă beneficii clare cetăţenilor și să asigure progresul întregii societăți.

Încurajăm Guvernul să reziste tuturor presiunilor politice interne și externe, să valorifice oportunităţile de a diversifica pieţele de export pentru produsele moldoveneşti şi să asigure securitatea energetică şi alimentară a ţării.

Apreciem cu recunoştinţă sprijinul acordat Republicii Moldova de către partenerii noştri externi, în această perioadă. Solicităm Parlamentului și Guvernului să onoreze pe deplin încrederea partenerilor noștri şi angajamentele asumate de-a lungul anilor de Republica Moldova de a ne ralia la valorile și standardele europene.

Viitorul Republicii Moldova se decide acum!

Viitorul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană!

Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Chişinău

Piaţa Marii Adunări Naţionale

3 noiembrie 2013”

Amintim că, partidele din coaliţia de guvernare au lansat, pe 23 octombrie, un Apel la unitate a tuturor forţelor democratice şi pro-europene din Republica Moldova. Aceştia au îndemnat celelalte formaţiuni, dar şi cetăţenii ţării să participe manifestaţia ce a avut loc, astăzi, 3 noiembrie, în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

A se citi şi: 

2 Comentarii

 1. anonim

  Si asa au intrunit majoritatea populatiei, 75% fiind inselati sau lasindu-se vinduti p/u o primblare la CH si o sticla de apa… Parca vad cum plingem cu singe dorinta asta de a intra in ue.

  Răspuns
 2. Ala

  Problema nu este acest mars unde s-a zambit comunistoid urss-ist. Problema este ca tara asta nu are alternativa. Vin alegerile. Pe cine sa voteze taranul acela simplu de la tara?! Pe un drac albastru, sau pe unul rosu, ca e tot drac?!
  Noi crestinii, ne dam deoparte de politica. (De fapt nu prea ai cum sa existi in ea, la ce sistem este conceput).
  Pai, toti cetatenii ar trebui sa constientizeze problema in general, macar ca noi, neparticipand la vot si atunci ar cadea sistemul de la sine, s-ar face o adevarata Adunare Nationala si am incepe-o cu dreptul, punand in fruntea noastra un domnitor.
  Dar, si tu si eu realizam ca sa ai 80% populatie astfel pregatita, este practic imposibil. Sau poate da!!! Dar cat de sfinti ar trebui sa fim noi cei care suntem constienti?!

  Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne găseşti şi pe:

Статьи на русском языке

Статьи на русском языке