În următorii 30 de ani, România va pierde 20% din populație. 5,6 miloane de români sunt deja plecați din țară, iar guvernele fac din ce în ce mai puțin pentru cei care se gândesc să plece.

Corespondentul Pro TV Rareș Năstase a vorbit la podcastul ”România, știi bine” despre acest fenomen îngrijorător, dar și despre drama mamelor care pleacă de acasă să muncească în străinătate și sunt forțate să-și abandoneze temporar copiii, relateaza stirileprotv.ro

Mai bine de jumătate dintre ele mi-au dat acele declarații cu lacrimi în ochi. Plâgeau. Plângeau pentru că sunt mame care și-au lăsat acasă copiii. Sunt mame care munceau acolo și nu-și vedeau copiii câte 4, 5, 6 luni – poate chiar mai mult. Vin acasă, stau un weekend, ce poți să faci într-un weekend? Aveau 2, 3 copii, bărbații lor se mai ocupau de gospodărie.. Nu zic că am mai întâlnit situații în care au probleme și cu bărbații, nu fac nimic acasă, stau toată ziua pe la birt.

Sunt niște fenomene sociale destul de dureroase. E ruptă comunitatea. Dacă mergi în satele respective vezi că acolo lucrurile nu mai funcționează. Vorbim de niște zone paupere în care nu vezi investiții, nu vezi posibilități, iar lumea este dezamăgită, dar acolo unde se fac investițiile, automat vezi că se întâmplă și reversul.” – a povestit Rareș.

Rareș Năstase urmărește de multă vreme fenomenul depopulării României. El i-a întâlnit pe cei dezamăgiți, atât în țară, cât și peste granițe.