caineO lege care a intrat în vigoare la începutul anului în Ungaria le interzice oamenilor să-şi mai ţină patrupedele în lanţ. Amenzile pentru cei care nu ţin cont de noile prevederi legale ajung la 150.000 de forinţi, echivalentul a 10 000 de lei. Şi la noi există o lege asemănătoare, aflată în vigoare de opt ani, numai că nimeni nu o respectă. Un simplu cetăţean ungar, Laszlo Varga, a crescut mereu înconjurat de câini. Şapte patrupede aleargă şi acum libere prin curtea sa. Tânărul nu a fost niciodată de acord ca animalele pe care le îndrăgeşte atât de mult să fie ţinute în lanţ.

„Să fiu sincer, eu nu am ştiut că această lege a intrat în vigoare, dar aici la noi, dintotdeauna câinii au putut să umble liberi, nu au fost niciodată ţinuţi în lanţ. Nu suntem adepţii acestei metode. Animalele au fost create să fie libere. Cel puţin asta e părerea mea şi ar fi un păcat să nu fie libere în continuare”, susţine Varga.

Totuşi, Laszlo este de părere că oamenilor trebuie să li se explice cum să se comporte cu animalele, nu să fie sancţionaţi.

„Eu aşa cred, că nu ar trebui să fie amendaţi aceşti oameni. Dacă i-am amenda, nu e sigur că legea şi-ar atinge scopul, având în vedere firea omenească, s-ar putea ca oamenii să facă tocmai invers şi să se răzbune pe animale”, a declarat Varga.

„Consider că legea este binevenită pentru că sunt foarte mulţi câini ţinuţi în lanţ, de multe ori în lanţuri foarte scurte, ceea ce nu face bine niciunui animal. Eu îmi ţin câinele într-un ţarc de 4 pe 5 metri şi are o cuşcă special amenajată.”, spune un alt bărbat.

În Ungaria, cei care îşi vor ţine câinii în lanţ vor fi amendaţi cu până la 150.000 de forinţi, echivalentul aproximativ a 10 000 de lei moldoveneşti.

Sursa: jurnal.md