În sud-estul Turciei arheologii au dezgropat un vechi oraș subteran de circa 2 000 de ani, relatează The Christian Post. Este cea mai mare așezare de acest fel din cele descoperite până în prezent.

În Turcia a fost descoperit un oraș subteran în care se salvau de prigoniri primii creștini

În Turcia a fost descoperit un oraș subteran în care se salvau de prigoniri primii creștini

Orașul este situat în regiunea Midyat din provincia turcă Mardin. El putea servi drept refugiu pentru primii creștini care se salvau în părțile acestea de la prigonirile romane.

Lucrările pe acest loc au început în anul 2020. Oamenii de știință consideră că aici au putut trăi până la 70 de mii de oameni. De la bun început așezarea a fost creată ca ascunzătoare sau loc de evadare.

Se cunoaște că familiile și grupurile de oameni care se converteau la creștinism adesea se refugiau în orașe subterane, numite și catacombe, pentru a evita persecuțiile Romei păgâne.

„Până în prezent s-au efectuat săpături doar pe 3 % din teritoriul cunoscut, așa că dimensiunea reală a întregii așezări este încă necunoscută”, menționează The Christian Post.

Arheologii au descoperit un tunel de peste 90 de metri lungime și aproape 50 de camere, inclusiv spații de locuit, precum și fântâni și o biserică creștină. În complex s-au găsit bijuterii, monede din epoca romană și lămpi cu ulei similare celor descrise în Evanghelie.

Regiunea Midyat, cunoscută în siriacă drept Tur Abdin sau „muntele slujitorilor lui Dumnezeu” este considerată patria comunității creștine ortodoxe siriene. Avea multe biserici și câteva zeci de mănăstiri.

Sursa: https://www.christianpost.com/news/underground-city-may-have-housed-persecuted-christians-jews.html