Selectați pagina

În timp ce bolile de inimă sînt pe primul loc în topul bolilor care răpesc viața moldovenilor, lipsesc medicii cardiologi în ţară

În timp ce bolile de inimă sînt pe primul loc în topul bolilor care răpesc viața moldovenilor, lipsesc medicii cardiologi în ţară

Bolile de inimă sunt pe primul loc în top, iar in aproape jumătate din raioanele Republicii Moldova lipsesc medicii cardiologi

În timp ce bolile de inimă sunt pe primul loc în topul bolilor care răpesc viaţa moldovenilor, numărul specialiştilor pregătiţi să acorde ajutor medical adecvat este în scădere. Anul trecut în Moldova activau numai 205 cardiologi, atât în instituţiile de stat, cât şi în cele private. În aproape jumătate din raioane, cardiologi nu se mai găsesc deloc.

Dacă anterior în unele localităţi mai era angajat câte un singur specialist, statistica arată că şi aceia au plecat, relatează Sănătate INFO.

Astfel, datele statistice ale Centrului Naţional de Management în Sănătate (acum componentă a Agenţiei Naţionale de Sănătate Publică) arată că nu există niciun medic cardiolog în aproape jumătate din raioane: Briceni, Anenii-Noi, Nisporeni, Ungheni, Cantemir, Căuşeni, Cimişlia, Leova, Taraclia, Vulcăneşti, Dubăsari. În unele raioane astfel de specialişti se mai găseau, dar datele arată că şi aceia au plecat din sistem. Astfel, în ultimul an au rămas fără cardiologi şi raioanele Drochia, Străşeni, Şoldăneşti.

Cei mai mulţi cardiologi sunt concentraţi în Municipiile Chişinău şi Bălţi. Oficial, în 2017 erau 205 specialişti, cu doi mai puţini decât în 2016 – 166 dintre aceştia sunt angajaţi în instituţiile subordonate Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, iar restul – în alte instituţii.

Tot mai multe cazuri de boală cardiacă ischemică şi accident vascular cerebral

Pe fondul lipsei critice de specialişti, dar şi a îmbătrânirii ca tendinţă mondială, tot mai mulţi moldoveni ajung să sufere de probleme de inimă. Anul trecut, erau înregistraţi oficial 680.000 de moldoveni cu diverse boli ale aparatului circulator, cu tocmai 73.000 mai mult decât în 2016.

Dintre aceştia, 117.000 aveau boală ischemică cardiacă, îngustarea sau blocarea arterelor coronare care asigură alimentarea cu sânge, cea mai gravă consecinţă fiind infarctul miocardic acut.

Şi în cazul cardiopatiei ischemice numărul bolnavilor este în creştere. Statistica arată îngrijorător şi în ceea ce priveşte dezvoltarea bolilor cerebrovasculare (inclusiv AVC) – peste 78.500 de cazuri, mai mult cu peste 4.700 de cazuri într-un singur an.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *