Reprezentanții „Bisericii Mondiale a Regatului lui Dumnezeu” promit sârbilor un leac pentru boli grave și îi „ajută” să iasă din sărăcie.

Procuratura Capitalei Serbiei a inițiat procedura de colectare a datelor privind funcționarea așa-numitei Biserici Mondiale pentru Împărăția lui Dumnezeu (WCCG), care funcționează în Belgrad de două luni. Reprezentanții acesteia promit sârbilor leacuri pentru boli grave și ajutor pentru a scăpa de sărăcie.

În Serbia, procurorii iau măsuri împotriva unei secte care “evanghelizează Belgradul”

În Serbia, procurorii iau măsuri împotriva unei secte care “evanghelizează Belgradul”

„Hrană pentru cei flămânzi, medicamente pentru cei bolnavi, bogăție pentru cei săraci – toate acestea sunt promovate de brazilianul Arno Junior, care, spune el, „evanghelizează Belgradul” din ianuarie. „Într-o parte a orașului cu chirii mari, locul unde se afla o bancă, găzduiește acum așa-numita „Biserică a Împărăției Ecumenice a lui Dumnezeu””, relatează RTS.

În Serbia, WCCG nu este înregistrată în lista oficială a bisericilor și comunităților religioase, dar se află în registrul asociațiilor cetățenești de la Agenția pentru Registrul Economic. Asociația a fost înființată în octombrie 2022, cu sediul în Obrenovac, și a început să funcționeze la Belgrad la sfârșitul anului. Fondatorii sunt finanțați din cotizațiile membrilor, iar fondatorul și proprietarul sectei din Brazilia, Edir Macedo, se află pe lista miliardarilor din Forbes.

În urmă cu câteva zile, presa sârbă a relatat că WCCG din Belgrad vinde ulei care vindecă chiar și cele mai grave boli. „Îi tratează pentru cancer oferindu-le diverse „uleiuri sfinte”, nu „sfinţite”, ci tocmai „sfinte”, la care, în afară de efectul placebo, nu poate exista niciun alt efect”, explică sectologul Dimitrije Pastuovic.

„Nu-i putem numi biserică, sunt o sectă, o sectă pseudo-creștină, adică – separată de creștinismul original parental. Ei se adresează în principal persoanelor care suferă de unele forme grave de cancer și le oferă diverse presupuse medicamente. Am auzit un lucru foarte ciudat pe care îl propovăduiesc, sună cam așa: dacă viața te ispitește, este absolut normal să ți-o iei, adică să te sinucizi, deci nu este un fals creștinism, ci chiar ceva la limita satanismului”, spune Dimitrij Pastuovic.

În Serbia, șarlatanismul și distribuirea de medicamente neînregistrate și nedovedite sunt pedepsite prin lege. Oamenii pot fi tratați cu medicamente doar de către lucrătorii medicali licențiați, care au fost instruiți și au primit un certificat de la Ministerul Sănătății, care poate fi verificat în registrul de stat. De asemenea, incitarea la sinucidere este o infracțiune pedepsită în conformitate cu dispozițiile Codului penal.

Pentru început procuratură din Belgrad verifică ceea ce face și ceea ce promovează WCCG. Cetățenii care se simt lezați au fost rugați de procuratură să se prezinte la poliție. Activitățile unor astfel de organizații din țară sunt monitorizate și de Ministerul de Interne, care are un departament special pentru suprimarea activităților sectare.

Sursa: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/5133710/srbija-nadrilekarstvo-univerzalno-carstvo-bozje.html