„Tot ce se târăște pe pântece și tot ce umblă necontenit în patru picioare și cele cu picioare multe ce se târăsc pe pământ, să nu mâncați, că spurcate sunt pentru voi.” (Leviticul 11:42, Biblia versiunea Anania)

Puțini elevi cunosc cuvântul ‘entomofagie’, însă copiii din Australia încep să se familiarizeze cu acest cuvânt fantezist, care înseamnă faptul de a consuma insecte. News.com.au a raportat că 1.000 de școli australiene au adăugat în meniul de prânz chipsuri care conțin greieri. Fabricate de Circle Harvest, chipsurile se numesc Cricket Corn Chips (chipsuri de porumb cu greieri).

În școlile din Australia copiii sunt instruiți să mănânce insecte, un obicei împotriva învățăturilor din Biblie

În școlile din Australia copiii sunt instruiți să mănânce insecte, un obicei împotriva învățăturilor din Biblie

Pe Twitter a apărut un videoclip în care sunt prezentați copii care savurează Cricket Chips:

„Evelyn Rae: 1000 de școli australiene tocmai au introdus în cantinele lor gustări care conțin insecte. Copiii se înfruptă acum din chipsuri ‘ecologice’, cu proteine de greieri, preparate de Circle Harvest (Recolta Circulară). Cu doar câțiva ani în urmă am fi crezut că este o glumă de 1 aprilie…”

„Adelaide, ce părere ai despre chipsuri?”, a întrebat-o un tip pe una dintre cele două fetițe.

„Că sunt delicioase”, a spus ea.

„Sunt delicioase?”, a întrebat tipul. „Chipsurile astea sunt grozave, nu-i așa? Iar aceste chipsuri sunt chiar și mai bune deoarece cred eu că sunt mai bune pentru voi, știați asta?”.

Copiii au dat din cap în semn de acord.

„Da, știi, în felul ăsta mama și tata s-ar putea să te lase să mănânci mai multe chipsuri. Sunt chestii bune”, a continuat tipul. „Îți plac, Anabelle?”.

Anabelle dă din cap afirmativ.

„Da, sunt grozave”, îi îndeamnă din nou tipul.

Apoi o femeie se alătură și îi întreabă pe copii ce le place cel mai mult la gustările cu insecte pe care le mănâncă.

Se produce o pauză mai lungă, în timp ce copiii caută un răspuns.

„Cât de mult praf are”, spune băiețelul, căruia îi face ecou una dintre fete.

„Da? Da?”, răspund entuziasmați adulții.

„Poți simți gustul greierilor? Știați că sunt făcute din greieri?”, îi îndeamnă femeia.

Copiii dau din cap în timp ce continuă să mănânce chipsurile.

„Știați că sunt făcute din insecte micuțe?”, insistă femeia, aparent cu intenția de a-i condiționa pe copii să se gândească la insecte ca fiind gustoase.

„Nu.”

„Nu, dar puteți să le simțiți gustul?”.

Copiii dau din cap, iar femeia le spune că aceste chipsuri au același gust ca și chipsurile obișnuite.

După o pauză, Adelaide spune cu un zâmbet că poate simți gustul greierilor.

„Greierii au gust bun?”, întreabă tipul cu nerăbdare. Copiii dau din cap. „Da, hai să mai mâncăm niște greieri”, exclamă acesta.

Practica de a mânca insecte, atât de către animale, cât și de către oameni, poate fi dezgustătoare pentru unii, dar în multe țări, acest lucru este încă practicat. Mâncatul insectelor de către oameni este o practică obișnuită în multe culturi din cele mai multe părți ale lumii, printre care America Centrală și de Sud, Africa, Asia, Australia și Noua Zeelandă. Optzeci la sută dintre națiunile lumii mănâncă insecte din 1.000 până la 2.000 de specii. În unele societăți, în principal națiunile occidentale, entomofagia este ceva neobișnuit sau tabu.

Experții prezic că, până în 2050, planeta va trebui să hrănească încă două miliarde de oameni, necesitând cu 60-70 % mai multă hrană. există, de fapt, multe inițiative la nivel mondial pentru a promova consumul de insecte de către om, în special ‘Strategia Uniunii Europene de la Fermă la Furculiță în domeniul Biodiversității’. Motivația din spatele acestei inițiative de mai multe miliarde de dolari, este combaterea încălzirii globale.

„Pentru a reduce impactul producției zootehnice asupra mediului și a climei, Comisia va facilita introducerea pe piață a aditivilor furajeri inovatori care contribuie la reducerea amprentei de carbon, a poluării apei și a aerului, și a emisiilor de metan rezultate din creșterea animalelor”, se arată în inițiativă.

Strategia presupune reducerea utilizării pesticidelor și a îngrășămintelor, în același timp, și a terenurilor dedicate agriculturii. Planul urmărește ca toate zonele rurale să aibă acces la internet de mare viteză până în 2025, pentru a permite inovația digitală.

Un alt plan, numit programul Orizont Europa, va promova cercetarea pentru a crește disponibilitatea și sursa de proteine alternative, cum ar fi proteinele vegetale, microbiene, marine și pe bază de insecte, precum și înlocuitorii de carne.

Rabinul Yosef Berger, rabinul de la Mormântul Regelui David de pe Muntele Sion, a subliniat că Tora interzice în mod explicit consumul de insecte.

„Este în virtutea mitzvah-ului (porunca Torei) pentru că am fost răscumpărați din Egipt”, a precizat rabinul Berger, citând Leviticul.

„Fiindcă Eu, Domnul, Eu sunt Dumnezeul vostru; voi vă veți sfinți, și sfinți veți fi, fiindcă sfânt sunt Eu, Domnul, Dumnezeul vostru; să nu vă întinați pe voi înșivă cu vreo vietate din cele ce se târăsc pe pământ, căci Eu sunt Domnul, Cel ce v-am scos pe voi din țara Egiptului ca să vă fiu vouă Dumnezeu; fiți voi sfinți, pentru că sfânt sunt Eu, Domnul. Aceasta este legea privitoare la animale, la păsări, la toate vietățile ce se mișcă-n apă și la toate vietățile ce mișună pe pământ, cea prin care se poate face deosebirea între cele necurate și cele curate, între vietățile ce pot fi mâncate și vietățile ce nu pot fi mâncate.” (Leviticul11: 44-47, Biblia versiunea Anania)

Rabinul Berger a relatat o parabolă întemeiată pe Biblie.

„Adam era disperat când era pe cale să fie alungat din Grădina Edenului”, a spus rabinul Berger. „El avea un statut special în Grădină, deoarece, spre deosebire de animale, îi fusese interzis să mănânce din Pomul Cunoașterii. Îi era teamă că, în afara Grădinii, el va fi la fel ca toate animalele. Dumnezeu a disprețuit șarpele și de aceea i-a spus că poate mânca orice, chiar și țărână.”

„Așadar, când i-a spus Omului că este restricționat în ceea ce privește ceea ce poate mânca, că nu poate mânca decât din sudoarea frunții sale, Adam a fost ușurat, deoarece, prin această restricție, Dumnezeu a arătat că încă îl iubește în mod deosebit pe Om. Animalele nu trebuie să-și gătească mâncarea, mănâncă pe câmp, nu recoltează. Omul este special”.

„Când evreii au părăsit Egiptul, Dumnezeu și-a arătat dragostea specială pentru poporul său prin faptul că le-a impus restricții în ceea ce privește hrana curată. Prin promovarea insectelor pentru consumul uman, UE își arată disprețul față de propriul popor.”

Sursa: https://www.israel365news.com/274741/australian-schools-are-training-kids-in-the-anti-biblical-habit-of-eating-bugs/

Traducere: Saccsiv