Selectați pagina

În satele din Moldova se nasc tot mai puţini copii

În satele din Moldova se nasc tot mai puţini copii

În maternitățile din Moldova se nasc tot mai puţini copii. În 2017 au venit pe lume cu 4.500 de bebeluşi mai puţini decât în 2016. Satele sunt aproape de o criză demografică, deoarece acolo mor de trei ori mai mulţi oameni decât se nasc.

Situația este sumbră şi în comuna Greblești, Străşeni. Anul trecut au decedat zece persoane și s-au înregistrat doar 4 naşteri, scrie publika.md.

“Pentru 2018, avem abia două femei la evidență însărcinate. Școala a fost închisă tot din considerentul numărului mic de copii. Peste doi ani de zile, în satul Greblești o să fie o problemă și cu grădinița”, a spus primarul comunei Greblești, Aliona Chircu.

Larma copiilor din mahala a rămas o frumoasă amintire pentru locuitorii comunei Greblești.

Medicii dau vina pe infertilitate şi creşterea vârstei la care femeile nasc primul copil.

“20 la sută de familiile în vârsta reproductivă suferă de infertilitate. La doamne sunt mai multe grupuri de probleme, poate fi sterilitate tubară când sunt astupate trompele, sunt probleme cu ovarele. La bărbați la fel, poate fi probleme post infecțioase”, a spus şefa de secţie la IMC, Elena Halabudenco.

Şi situaţia economică instabilă duce la scăderea natalității. Totuşi, sociologii cred că situaţia se va redresa.

“Se implică reforme în foarte multe domenii. De exemplu și programul Prima casă tot cred că poate contribui la creșterea natalității. Deschiderea a noi locuri de muncă”, a spus sociologul Victor Mocanu.

La oraşe, situaţia este diferită. În mediul urban se nasc mai puţini copii ca la sate, dar sporul natural este pozitiv. Spre exemplu, anul trecut, în municipiul Chișinău au venit pe lume 9.500 de copii, iar numărul celor decedați a fost de 6.200.

Potrivit Oficiului Stării Civile, anul trecut s-au născut peste 33 de mii de copii, în timp ce au murit aproximativ 35 de mii de persoane.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *