judecataAproape 100 de judecători și procurori din Republica Moldova au fost instruiți să aplice Legea cu privire la asigurarea egalității, după ce a intrat în vigoare la începutul acestui an. Pe seama lor rămâne o responsabilitate majoră, pentru că noțiunea de discriminare este mai puțin înțeleasă de societate, consideră unii experți.

Ministrul Justiției, Oleg Efrim, a solicitat Oficiului Națiunilor Unite a Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului și Institutul de Justiție să instruiască 150 de judecători și procurori pentru a înțelege mai bine cum să interpreteze noțiunea de discriminare.

Magistrații au fost destul de rezervați să discute cu jurnaliștii dacă vor fi capabili să aplice Legea Egalității și dacă seminarele au fost utile. Totuși, unul din judecătorii de la Curtea de Apel Chișinău a afirmat că aceste instruiri sunt binevenite, iar de acum încolo, va atrage o atenție mai sporită acestor probleme.

Deși în adresa instanțelor judecătorești au parvenit foarte puțin cazuri de discriminare în ultimii doi ani, magistrații spun că nu s-au confruntat încă cu asemenea cereri, pentru că populația este slab informată despre încălcările propriilor drepturi, afirmă Eugenia Conoval, judecător la Curtea de Apel.

”Ca și în alte state, cei mai discriminați ar fi pensionarii care trebuie să cedeze locul unui tânăr, sau mamă cu copii ar fi mai puțin convenabilă pentru un angajator, aceiași tineri care nu au încă experiență de muncă, persoanele cu dizabilități ar necesita o mai mare atenție,” a afirmat Eugenia Conoval.

Drepturile homosexualilor la adopția copiilor au fost printre cele mai aprinse discuții în rândurile judecătorilor. Unii consideră că este în interesul suprem al copilului să fie educat într-o familie tradițională și nu într-o familie de homosexuali, pentru că ar fi influențați de alte practici.

Anna Lungu, unul din formatori, a menționat că era esențial ca judecătorii să fie mai bine informați pentru că în societate există foarte multe stereotipuri și tabuuri, iar judecătorii ar putea să ia o decizie în baza propriilor prejudecăți.

”Legea este un imbold pentru judecători să interpreteze corect noțiunea de discriminare. Dacă în cazul discriminării de gen, aceștia recunosc discriminarea ca atare, atunci în cazul romilor sau a homosexualilor mai există anumite rezerve”, a afirmat Anna Lungu.

Și comisarul ONU pentru Drepturile Omului consideră că aceste discuții trebuie să aibă loc în societate, iar practica și recomandările CEDO în cazurile de discriminare rămâne un prilej pentru judecători ca să nu repete greșelile altor țări.

”S-a vorbit mult să există un nivel scăzut de toleranță în aceste regiuni, iar Republica Moldova nu este o excepție. Acestea însă sau schimbat datorită unor cazuri judiciare de succes. Sper că acești judecători vor realiza multe pentru a avea o societate mai bună”, a declarat Claude Cahn, consilierul ONU pentru Drepturile Omului, prezent la eveniment.

Experții mai consideră că judecătorii mai au nevoie de ceva timp ca să examineze corect cererile de discriminare, însă totul depinde de persepverența și dorința acestora de a schimba și educa societatea anume prin deciziile pe care le vor adopta.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=CnYTZQOOrmQ[/youtube]

Sursa: discriminare.md