Selectați pagina

În Republica Moldova urmează a fi create bănci de țesuturi și celule umane, inclusiv celule STEM și reproductive

În Republica Moldova urmează a fi create bănci de țesuturi și celule umane, inclusiv celule STEM și reproductive

O noutate este și crearea Registrului Național Renal, care va analiza prestaţia furnizorilor de servicii de dializă şi calitatea acestora.

Prin intermediul Registrului vor fi monitorizați mai eficient și pacienții care fac tratament prin dializă, cei înscriși pe lista de așteptare pentru transplant renal, dar și cei care au efectuat transplantul. Costul estimativ al softului este de circa 740 de mii lei. Acesta urmează să fie integrat în sistemul informațional automatizat „Transplant”.

O nouă atribuție a Agenției de Transplant ține de coordonarea şi monitorizarea activităților de reproducere umană asistată medical. În Republica Moldova urmează a fi create bănci de țesuturi și celule umane, inclusiv celule STEM și reproductive.

Totodată, Agenția de Transplant, de comun acord cu Agenția Națională de Sănătate Publică, vor crea și menține un sistem de control al calității și de testare a tuturor activităților de donare, prelevare, conservare, păstrare și distribuire a organelor, țesuturilor și celulelor umane.

Sursa: http://www.evzmd.md/actualitate/social/285-social/84682-in-republica-moldova-urmeaza-a-fi-create-banci-de-%C8%9Besuturi-%C8%99i-celule-umane.html

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *