Selectați pagina

În Republica Moldova se nasc mai puțini copii: Numărul acestora este în descreștere

În Republica Moldova se nasc mai puțini copii: Numărul acestora este în descreștere

Numărul nou-născuţilor este în descreștere, iar în orașele din Republica Moldova se nasc mai puțin copii decât la sate, arată datele Biroului Național de Statistică.

Anul trecut s-au născut 37.394 de persoane, mai puțin cu 1.216, adică 3,1% faţă de anul precedent. Rata natalităţii a constituit în 2016, 10,5 născuţi vii la o mie de locuitori, transmite independent.md.

Nivelul natalităţii în localităţile rurale este de 11,8% și se menţine mai înalt decât în localităţile urbane – 8,8%. Din numărul copiilor născuţi vii 51,6% au fost băieţi, raportul de masculinitate fiind de 107 băieţi la 100 de fete.

Potrivit BNS, în 2016 s-a înregistrat o scădere, comparativ cu anul precedent, a ponderii născuţilor vii de rangul I, adică primul copil în familie, constituind 42,0%, pe când ponderea născuţilor vii de rangul II (al doilea copil în familie) a crescut. Majoritatea copiilor născuţi în familiile numeroase revin mamelor din mediul rural.

Statisticile mai arată că se păstrează tendinţa de micşorare a numărului născuţilor de mame în vârstă sub 20 de ani, reprezentând 7,2% din numărul total al născuţilor vii, faţă de 7,5% – în anul 2015.

Vârsta medie a mamei la prima naştere în anul 2016 a fost de 24 de ani. Mamele din mediul rural nasc la o vârstă mai mică – 23,6 ani decât mamele din mediul urban – 25,1 ani, mai arată datele BNS.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке