Selectați pagina

În Republica Moldova creşte constant numărul cererilor de azil

În Republica Moldova creşte constant numărul cererilor de azil

ChisinauÎn ultimii 3 ani în Republica Moldova se observă creşterea constantă a solicitărilor de azil. În prezent în sistemul de azil al ţării figurează 601 persoane. Creşterea solicitărilor de azil se explică prin proximitatea zonelor de conflict (Ucraina, ca ex.), precum şi de existenţa legăturilor de rudenie a cetăţenilor Republicii Moldova cu cetăţenii statelor din zonele de conflict (Siria, ca ex.). La fel sînt înregistrate solicitări de azil din partea originarilor din Afganistan, Irak, Liban.

Biroul migrație și azilal Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova în primul semestru al anului 2015, a asigurat managementul șederii legale pe teritoriul țării pentru un număr de 23.885 cetățeni străini, dintre care 14.917 cu drept de ședere permanentăși 8.968 cu drept de ședere provizorie, din aproximativ 110 state. Mai mult de jumătate din numărul total al străinilor sunt originari din țările CSI, aproximativ 10 la sută din statele UE.

Principalele scopuri pentru care străinii și-au stabilit reședința pe teritoriul Republicii Moldova, sînt conexe dreptului la unitatea familiei (reîntregirea familiei, membrii de familie ai cetățenilor RM), la studii, angajare în muncă sau stabilirea permanentă pe teritoriul țării noastre.

În majoritatea cazurilor străinii preferă localizarea în mediul urban, în special în municipiile Chișinău și Bălți, oraşele Cahul și Orhei. Totodată, un număr mare de străini a fost înregistrat în raioanele: Căușeni, Hîncești, Briceni, Edineț, Ialoveniși Ungheni.

Datele statistice reflectă faptul că Republica Moldova își păstrează statutul de țară țintă pentru cetățenii străini care imigrează din statele CSI (Ucraina și Federația Rusă), din statele terțe (Israel, Turcia și SUA) şi din state membre UE (România și Italia).
De remarcat, că în semestrul unu al anului curent la Birou au fost depuse circa 720 de cereri pentru invitarea străinilor dindin 52 de state ale lumii. Cele mai multe invitații au fost eliberate pentru cetățenii Chinei, Siriei și Indiei.

Sursa: viza.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *