albineNumărul familiilor de albine este de 150.000, pe când necesarul pentru o polenizare eficientă a culturilor şi florilor spontane este de 450-500.000.

Republica Moldova are acum o treime din numărul de albine pe care le avea în anii ’80, a spus preşedintele Asociaţiei apicultorilor din Moldova, Ştefan Condratiuc, pentru IPN.

Expertul a mai susţinut că Europa se confruntă cu un deficit mare de albine, iar situaţia din Moldova este mai proastă decât cea din Anglia, unde albinele constituie doar o pătrime din necesarul pentru polenizarea culturilor.

„În anii ’80 în Moldova erau circa 400.000 de familii de albine. Pe atunci fiecare gospodărie colectivă avea o normă de albine pentru polenizarea eficientă. Către sfârşitul anilor ’90, numărul albinelor în Moldova s-a redus dramatic, la 80.000. În 2005 am început a bate alarma, au fost instituite programe de susţinere a ramurii şi acum numărul familiilor practic s-a dublat”, a comunicat Ştefan Condratiuc.

Liderul apicultorilor susţine că situaţia treptat se redresează, apar mai mulţi apicultori tineri, fiind susţinuţi de asociaţie şi îndemnaţi de faptul că mierea de albine poate fi exportată pe piaţa europeană. Însă, spune Ştefan Condratiuc, ramura apiculturii nu este susţinută pe deplin de autorităţi, iar programele de subvenţionare sunt anevoioase pentru oameni.

BBC susţine că în ultimii ani populaţia de albine este în scădere în mai multe state ale lumii, printre cauze fiind utilizarea pesticidelor şi bolile. În Europa numărul albinelor a crescut cu 7% în 5 ani, însă s-a mărit volumul terenurilor semănate cu rapiţă şi floarea soarelui – culturi care necesită o polenizare mai mare. Conform estimărilor savaţilor, în Europa lipsa de albine se cifrează la peste 13 milioane de familii.

Sursa: adevarul.md