Republica Moldova se plasează pe locul II în Europa la proprietatea asupra locuinţelor

În Republica Moldova, 95,2% dintre familii locuiesc în case personale, ceea ce ne plasează pe locul doi în Europa, după România (96,4%), care este prima ţară din UE după proprietatea asupra locuinţelor.

La polul opus se află Elveţia şi Germania, unde locuiesc în case proprii doar 42,5% şi respectiv 51,5% dintre familii, conform datelor EuroStat, analizate de către Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) Viitorul, transmite MOLDPRES.

Potrivit datelor statistice, în ultimii 15 ani, în Moldova a crescut semnificativ numărul familiilor din localităţile urbane care locuiesc în chirie. Dacă în 2006 doar 3,8% stăteau în chirie, în prezent ponderea acestora a crescut aproape la 10%. „Devine evident faptul că majoritatea se află în Chişinău, ceea ce permite să afirmăm că în Moldova apare o ramură nouă a economiei: închirierea apartamentelor. O parte considerabilă din tranzacţiile pe piaţa imobiliară sunt efectuate de către persoane care procură apartamente în scopuri investiţionale”, afirmă economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniţă.

Potrivit economistului, municipiul Chişinău va tinde spre media europeană, unde circa 1/3 dintre familii locuiesc în chirie, iar statul trebuie să reglementeze şi să încurajeze această ramură nouă a economiei, ca una dintre soluţii pentru asigurarea familiilor cu locuinţe. „Programul „Prima Casă” este bun, însă e pentru cei care doresc şi pot să procure o locuinţă. Or, sunt zeci de mii de persoane care nu pot procura locuinţe, pentru care trebuie de asigurat condiţii normale de închiriere”, susţine economistul IDIS Viitorul.

În România, după experienţa altor ţări mai dezvoltate, deja există cartiere şi zone întregi rezidenţiale, care au fost construite exclusiv pentru a fi date în chirie. Mai mult decât atât, deja este dezvoltat şi cadrul legal al asociaţiilor chiriaşilor de apartamente. „Acestea sunt acţiunile din viitorul apropiat pe care trebuie să le întreprindă şi Republica Moldova”, estimează Ioniţă.

Sursa citată spune că în municipiul Chişinău, în următorii 10 ani, va fi nevoie de cel puţin 50 de mii apartamente pentru a fi date în chirie, cea ce înseamnă minimum două miliarde de euro investiţii. Aceasta este cea mai enormă piaţă investiţională şi este unica atât de mare unde pot fi făcute investiţii mici. „Dacă vorbim la modul serios de atragere a diasporei noastre în procesul investiţional din Moldova, atunci închirierea apartamentelor este cea mai sigură cale de atragere a investiţiilor mici ale diasporei noastre”, afirmă economistul.

Potrivit lui Veaceslav Ioniţă, Guvernul trebuie să se axeze pe cadrul legal şi pe un sistem de impozitare atractiv, „fiindcă doar aşa putem asigura dezvoltarea celei mai mare pieţi din Republica Moldova, cu un potenţial de minimum două miliarde de euro”.