rachetaÎn Polonia nici nu a dovedit să se atenuieze situația privitor la plasarea permanentă a Grupului operativ de avangardă 52, care face parte din 52 Fighter Wing Statele a Forțelor aeriene ale Americii în Europa, încît ,în țară a aterizat o altă grupă de „desant” a trupelor americane.

De data aceasta, în Polonia, au venit experți de la corpusul de inginerie a armatei americane cu scopul de a testa și de a studia infrastructura existentă în zona aerodromului din regiunea or.Redzikovo, unde se planifică să se plaseze o bază de apărare anti-rachetă americană.

Vizita delegației de la corpusul de inginerie al forțelor terestre al americii poartă un caracter pur lucrător. Experții, pe parcursul a cîtorva zile, minuțios vor studia infrastructura inactivului aeroport militar, vor cerceta solul și vor face măsurările geodezice necesare. Aceste rezultate vor fi baza pentru elaborarea proiectului de construcție a bazei anti-rachetă. Se preconizează că partea americană în Redzicowo va mobiliza Radaruri de orientare, centru de control, 10 interceptoare de rachete SM-3 Block-2A cu dislocare minieră. La acesta ar mai trebui de adăugat, că deasemenea, vor fi efectuate lucrări pentru a stabili o infrastructură adecvată și sprijin logistic. Numărul total al militarilor americani va fi în jur de 100 de oameni.

Vă amintim că programul american de apărare antirachetă constă din patru etape. Prima, presupune plasarea de nave echipate cu sistemul Aegis și rechete SM-3 în Marea Mediterană, un sistem mobil radar de clasă AN/TPY-2 THAAD în orașul turc Malatya, care începând cu luna ianuarie a acestui an, deja funcționează, despre care s-a anunțat la Summit-ul de la Chicago NATO. A doua etapă presupune plasarea până în anul 2015 a rachetelor SM-3 cu dislocare maritimă și terestră în România. Pentru a treia fază este planificat de a instala aceleași rachete în Polonia, dar și înlocuirea versiunilor vechi cu noul SM-3 Block IIA (2018). A patra etapă – reînarmarea tuturor unităților cu o nouă modificare a rachetelor SM-3 Block IIB. La acest moment SUA , de asemenea, are de gând să lanseze sistemul spațial de urmărire cu precizie înaltă – Precision Tracking Space System (PTSS) și sistemul aerian de detectare infraroșie – Airborne Infrared (ABIR), care, conform Statelor Unite va fi capabil de a urmări până la câteva sute de rachete, concomitent.

Ar trebui de remarcat faptul, că vizita actuală a trupelor americane în Polonia este primul semnal, după alegerile prezidențiale din SUA, care ne dă de înțeles că planurile declarate anterior pentru formarea unui sistem european de apărare anti-rachetă și de acum încolo vor rămîne actuale.

Traducere pentru apărătorul de pe: 3rm.info