Selectați pagina

În Monitorul Oficial va fi publicat Regulamentul privind combaterea și prevenirea răspândirii ambroziei

În Monitorul Oficial va fi publicat Regulamentul privind combaterea și prevenirea răspândirii ambroziei

Ambrozia va fi distrusă pe tot teritoriul țării. Măsura este inclusă în Regulamentul privind combaterea și prevenirea răspândirii ambroziei, care va fi publicat mâine în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, relatează MOLDPRES.

Documentul prevede introducerea ambroziei în lista plantelor interzise. Astfel, până la data de 30 mai a fiecărui an, Inspectoratul pentru Protecţia Mediului, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor și Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică vor identifica terenurile infectate cu ambrozie și vor monitoriza curățirea acestora.

Totodată, în perioada cuprinsă între răsărirea plantei şi sfârşitul perioadei de vegetaţie, responsabilii de gestionarea terenurilor vor fi obligați să distrugă buruiana prin cosire, smulgere sau tratare cu produse de uz fitosanitar. Dacă prevederile nu vor fi respectate, persoanele responsabile vor fi sancționate cu o amendă de până la 1500 de lei, iar dacă acestea nu vor putea fi identificate, obligația de a întreține terenul va reveni autorităților publice locale.

La fel, Regulamentul prevede informarea cetățenilor privind efectele negative produse de ambrozie, prin intermediul paginii web a Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, dar și organizarea campaniilor de informare.

Tot în ediția de mâine a Monitorului Oficial va fi publicat și Planul de acțiuni privind combaterea și prevenirea răspândirii ambroziei pentru anii 2019-2024.

Ambrozia este o plantă care creşte pe marginea drumului, pe terenurile necultivate, în grădini, în culturile de cereale şi de floarea-soarelui. Polenul acestei plante, purtat de vânt, provoacă polinoze și astm, iar la sfârşitul verii – începutul toamnei este unul dintre factorii agravanţi ai astmului bronhic. În culturile agricole prezenţa buruienii cauzează pierderi semnificative de recoltă.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Статьи на русском языке

Статьи на русском языке

Comentarii