Selectați pagina

În Moldova va fi introdus impozitul pe avere

În Moldova va fi introdus impozitul pe avere

leiÎn Republica Moldova ar putea fi introdus impozitul pe avere pentru persoanele fizic – proprietari ai bunurilor imobiliare (cu excepția terenurilor) care au o suprafață mai mare de 120 m2 și valoarea estimată, apreciată de către organele cadastrale teritoriale ce depășește 1,5 milioane de lei, informează NOI.md. Această prevedere se conține în politica bugetar-fiscală pe anul 2016, elaborată de Ministerul Finanțelor. Documentul urmează să fie examinat la următoarea ședință a Guvernului.

Cota impozitului va constitui 0,8% și se va aplica asupra bazei impozabile. Baza impozabilă a bunurilor imobiliare constituie valoarea estimată a acestor bunuri, apreciată de către organele cadastrale teritoriale. În cazul în care bunul imobiliar este obiect al unui credit imobiliar (ipotecar) sau a unui contract de leasing financiar, obiect al impunerii va constitui diferența pozitivă formată între valoarea estimată a bunului imobiliar și suma rămasă pînă la stingerea totală a creditului sau contractului de leasing financiar, în cazul în care aceasta corespunde criteriilor specificate mai sus.

Calcularea impozitului pe avere și prezentarea avizelor de plată se va efectua de către oficiile fiscale teritoriale în termen de pînă la 30 noiembrie. Impozitul pe avere urmează a fi achitat la bugetul de stat în termen de pînă la 25 decembrie a anului de gestiune.

Potrivit Ministeruloui Finanțelor, introducerea acestui tip de impozit va contribui la ameliorarea echității fiscale, evitarea sustrageri de la impozitare a averilor dobîndite, responsabilizarea fiscală.

SURSA: NOI.MD

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *