Selectați pagina

În Moldova urmează a fi implementată reforma spitalicească

În Moldova urmează a fi implementată reforma spitalicească

În Republica Moldova este planificată reforma spitalicească, în cadrul căreia se prevede reducerea numărului de spitale la nivel regional, dar și creșterea calității serviciilor medicale, relatează NOI.md.

Proiectul conceptul reformei sistemului spitalicesc a fost prezentat într-o şedinţă prezidată de prim-ministrul Pavel Filip.

Şeful Cabinetului de miniştri a menţionat că în acest an Guvernul îşi propune să lanseze o serie de reforme importante pentru societate, în care se înscriu şi 3 reforme ce ţin de domeniul sănătăţii: reforma sectorului spitalicesc, a asistenţei medicale primare şi reforma sectorului de supraveghere a sănătăţii publice. „Este foarte important să avem politici clare în domeniu, să ştim încotro mergem şi unde vrem să ajungem, să parcurgem etapă cu etapă paşii necesari. Cheltuirea fragmentară a banilor, fără o viziune clară, nu este eficientă”, a accentuat Pavel Filip.

Premierul a menţionat că e nevoie de o reformă spitalicească eficientă, care să asigure servicii medicale de calitate şi accesibile pentru cetăţeni.

Potrivit conceptului reformei spitaliceşti prezentat de Ministerul Sănătăţii, această reformă urmăreşte cîteva obiective prioritare, şi anume: asigurarea unor servicii medicale de calitate, optimizarea cheltuielilor prin crearea unei reţele spitaliceşti regionale funcţionale şi cost-eficiente, asigurarea condiţiilor pentru dezvoltarea durabilă a sectorului spitalicesc.

Proiectul prevede că tipurile de spitale şi amplasarea acestora va fi determinată în funcţie de aria de acoperire, situaţia demografică şi infrastructura existentă. Este prevăzută, de asemenea, crearea spitalului universitar, care să fie o instituţie de excelenţă, care să îmbine componenta curativă, didactică şi de cercetare. În acelaşi timp, pentru monitorizarea şi supravegherea implementării reformei spitaliceşti se propune crearea unui consiliu consultativ la nivel guvernamental.

Participanţii la şedinţă au salutat intenţia de reformare a sectorului spitalicesc, urmînd să vină cu propuneri şi sugestii pentru definitivarea proiectului, astfel ca, în luna februarie a.c., documentul să fie aprobat de Guvern. Asupra proiectului  urmează să se expună toate părţile interesate, inclusiv reprezentaţi ai Parlamentului, ai instituţiilor medico-sanitare, ai asociaţilor neguvernamentale din domeniu.

La şedinţa de astăzi au participat reprezentanţi ai ministerelor Sănătăţii şi Finanţelor, Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, ai Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie, ai sindicatelor din domeniu, ai Uniunii Instituţiilor Medico-Sanitare Private, precum şi ai instituțiilor internaţionale: Banca Mondială şi Biroul de Cooperare al Elveției.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *