Cunoscutul politician și publicist Iurie Roșca se pregătește pentru procesul judiciar contra Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității.

Acesta a fost format în a.2013, după ce în 2012 alianța proeuropeană aflată atunci la guvernare, la insistența partenerilor occidentali, a adoptat legea privind asigurarea egalității. Pe Olimpul politic de atunci Roșca era unul dintre cei mai activi adversari ai promovării acestui proiect. Dar legea a fost adoptată, deși inițiativa implementării legislației anti-discriminare, printre scopurile principale ale căreia va fi sprijinirea minorităților sexuale, a avut o rezonanță socială largă și un val de acțiuni de protest în toată Moldova.

iurie rosca

În Moldova este promovată cu insistență «o nouă normalitate»

Actuala discuție are în centrul său vechea poziție a lui Iurie Roșca cu privire la inadmisibilitatea relațiilor netradiționale și a promovării agresive a devierilor sexuale prin demonstrații publice și privilegii legislative. Comentariile devenite obiectul disputei au fost expuse pe o rețea socială cu privire la ”noua normalitate” impusă de Occident, care duce la distrugerea instituției familiei și a valorilor tradiționale.

Consiliul a găsit ”discriminatorii și homofobe” opiniile sale, și l-a obligat, pentru a evita amenda, să aducă public scuze comunității LGBT. Fostul deputat nu intenționează să urmeze recomandările ”ultimatumului ridicol”, cum l-a numit el, şi este gata să se apere în instanţa de judecată.

O provocare Constituției

Ex-președinte al Partidului popular creștin-democrat (anii 1994 – 2011), ex-vicepreședinte al parlamentului, Iurie Roșca a nimerit în vizorul Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurării egalității toamna trecută. În ultimii ani el se manifestă într-o calitate nouă: publicist, editor , autor de cărți, preşedinte al Universității populare. În ianuarie, 2012 Roșca a inițiat crearea Comitetului pentru apărarea Constituției și democrației, în componența căruia au intrat conducătorii unor organizații obștești, politicieni și politologi. În acea perioadă comitetul a organizat un șir de acțiuni antiguvernamentale de protest, pașnice.
Pe parcursul întregii sale cariere politice Iurie Roșca a promovat activ și consecvent ideea apărării tradiționalelor valori de familie și inadmisibilitatea propagandei modului de viață al comunității LGBT cum ar fi paradele homosexualilor și manifestațiile publice care propagă deschis relațiile sexuale între persoanele de același sex, cer introducerea în programul școlar a unor cursuri noi privind relațiile sexuale între persoanele de același sex, etc.

În mai, 2008 comunitatea LGBT din Moldova pentru prima dată a decis să se declare public și să organizeze o procesiune în centrul Chișinăului. Roșca a ieșit cu o declarație privind condamnarea «încercărilor agresive ale minorităților sexuale să se impună ca normă în societatea moldovenească ». El a menționat, că Moldova este una dintre cele mai religioase țări din Europa, 98% din populație o reprezintă creștinii, și organizatorii paradelor minorităților sexuale trebuie să țină cont de aceasta. Roșca a declarat că prin acțiunile lor aceștia «contestă Constituția, care a stabilit că temelia societății este familia formată dintr-un bărbat și o femeie, atentează la principalele instituții sociale: familia, biserica, școala, și prezintă un pericol pentru viitorul copiilor și al societății ».

«Eu nu-s împotrivă ca oamenii maturi să aleagă modul de viață care le place. Legislația în vigoare garantează dreptul la viața privată. Dar îs categoric împotriva propagandei acestui mod de viață », — a declarat Iurie Roșca de la tribuna parlamentului. El a chemat societatea să «se solidarizeze pentru a păstra și apăra valorile morale care formează temelia ei ».

În ajun, lesbienele, homosexualii, bisexualii și transsexualii din Moldova (LGBT) intenționau să iasă pentru prima dată în Piața marii Adunări Naționale pentru a declara necesitatea adoptării legii privind nediscriminarea. La Chișinău au sosit reprezentanții minorităților sexuale din Suedia, Canada, Rusia, România, Belgia, Israel, Georgia, Belarus. În mai, 2008 primăria a permis parada LGBT, după care a decis să anuleze permisiunea. Membrii unui șir de organizații creștine și reprezentanții societății civile, inclusiv membrii clubului «Voevod», au blocat autobusul care transporta persoanele de orientare sexuală netradițională spre locul desfășurării marșului. Adversarii organizării paradei scandau: «Familia – uniunea dintre un bărbat și o femeie», «Amoralitatea distruge societatea», «Moldova este o țară creștină».

Hîrtia de turnesol

Chestiunea privind adoptarea legii, unul din scopurile principale ale minorităților sexuale, a fost blocată ani în șir, dar cu sprijinul cercurilor de influenţă occidentale și a «partenerilor de dezvoltare» a primit, totuși, lumină verde. În februarie,2011 proiectul legii privind combaterea discriminării a fost aprobat de guvern și transmis în parlament. În comentariul pe marginea promovării în parlament a inițiativei scandaloase, Iu.Roșca a declarat: «Are loc o tulburare totală a minții… Noi am schimbat comisarii roșii pe cei albaștri… Pe atunci acceptam orice indicație a partidului… Acum niște unchi din Bruxelles ne conving că vor să ne fericească cu această lege. Nu mai vorbesc despre valorile creștine». El a cerut ca proiectul controversat să fie scos la un referendum.

Roșca a mai amintit, că după a. 2009 Moldova este administrată dinafară: «Semnarea acordurilor de asociere și de liber schimb între Moldova și UE înseamnă condamnarea la moarte a economiei noastre fragile. Poate oare economia noastră sărăcită să concureze cu puterea țărilor europene? Desigur, nu. Ne manipulează, ne promit «raiul» pentru ca să ne folosească ca argați pe piața neagră a muncii și să inunde Moldova cu mărfuri occidentale. Iată modelul economic al unei «republici bananiere», în care elita falsă se închină în fața «valorilor europene» cum ar fi legile pentru «minoritățile sexuale», cultura de masă și noua religie – euro-integrarea și drepturile omului».

El spune că de unele valori occidentale, străine Moldovei, trebuie să ne debarasăm, și aduce ca exemplu cultura de masă, societatea de consum, impunerea așa ziselor «minorități sexuale» și a căsătoriilor între persoane de același sex, cultul acumulării și lăcomiei. «Noi trebuie să revenim la izvoare, să renaștem credința. Trebuie să înțelegem că ingineria socială, implementată abil în societatea noastră din afară, ne-a transformat în oameni care nu mai înțeleg nimic din cele ce se întîmplă »,- crede publicistul.

«Toată agitația birocrației europene în jurul așa zisei legi a «nediscriminării»,numită ulterior «privind egalitatea de șanse», adică despre drepturile «minorităților sexuale», a provocat o reacție puternică în societate. Instinctul de autoconservare al poporului ortodox a răbufnit din subconștientul colectiv, care păstrează arhetipurile noastre tradiționale de neclintit. Sub presiunea perfidă a dușmanului extern, care folosește pe post de «coloana a cincea» puterea liberală coruptă și rețelele de influență împletite din clienții fondurilor străine, care s-au autoproclamat «societate civilă», noi am simțit ca niciodată identitatea noastră profund religioasă. Anume atunci s-a văzut fața adevărată a integrării europene. Pe scurt, putem spune așa: schimbăm salvarea sufletului pe promisiunea unui «rai pămîntesc». Dar adoptarea acestei legi anticreștine are și partea sa bună. Acest eveniment a scos masca decenței de pe fața emisarilor din Bruxelles », – crede Roșca. Vom adăuga – au fost scoase și măștile politicienilor liberali, «proeuropeni», care au votat această lege.

În cartea sa «Moldova – o parte devenită un întreg. Despre Ideea Națională ca forță unificatoare» Iu.Roșca amintește iar de așa numita lege a nediscriminării. În opinia autorului, istoria cu adoptarea ei a arătat deosebit de clar că autoritățile duc lipsă de viziuni proprii, de caracter și de principii morale.«Bîiguiala neconvingătoare a celor de la putere cum că recunoașterea drepturilor «minorităților sexuale» este condiția preliminară de intrare în UE, s-a dovedit a fi o hîrtie de turnesol. Declarația cum că relațiile sexuale între două femei sau doi bărbați ar fi la fel de firești, ca cele dintre persoane de sex opus, este egală cu demonstrarea căderii morale, a indiferenței față de lumea înconjurătoare și a nerușinării », – scrie Roșca.

În opinia sa, în această situație «paralizia morală și atrofia sentimentului religios dublată de servilismul față de birocrația europeană, a apărut în fața noastră în toată sluțenia ei ». «Mesagerii rea – voinței, tot ei reprezentați ai unor cercuri occidentale dubioase, îndrăznesc chiar să susțină, – iar mercenarii noștri din guvern repetă ca papagalii, – că adoptarea acestei legi este condiția prealabilă a regimului de liberalizare a vizelor în mult dorita Europă. Dacă urmărim lanțul logic, vedem că negocierea a fost așa: ne dați sufletele voastre și ale copiilor voștri, iar noi vă dăm vize. Iar dacă acești comisari (vai, ce sumbru sună termenul în spațiul post-sovietic) ne vor cere să legiferăm incestul, pedofilia ( care în Canada a fost recunoscută ca orientare sexuală), zoofilia, necrofilia și alte de acest fel, ce vor spune «yes-manii» noștri?», – se întreabă autorul cărții.

Beneficiarii principali

Rezonanța socială și acțiunile de protest din Moldova au făcut ca după discuțiile cu demnitarii europeni guvernul să perfecteze proiectul. Ministerul justiției a prezentat o nouă redacție a lui, numind-o legea privind asigurarea egalității. Ea a fost adoptată de parlament la 25 mai, 2012 și a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2013 .
Scopul declarat al ei este «prevenirea și combaterea discriminării, precum și asigurarea drepturilor egale tuturor persoanelor aflate pe teritoriul Republicii Moldova, în sferele politică, economică, socială, culturală etc., indiferent de rasă, culoarea pielii, naționalitate, origine etnică, limbă, religie și convingeri, sex, vîrstă, nevoi speciale, viziuni, apartenență politică și în baza oricărei alte caracteristici similare ». Conform legii, discriminați ar putea fi și cetățenii, dar și persoanele juridice din sfera publică sau privată.

Publicul ne-indiferent a reușit să obțină introducerea în document a stipulării expres : prevederile ei nu se aplică și nu pot fi apreciate ca dăunătoare familiei bazate pe căsătoria de comun acord între un bărbat și o femeie, raporturilor de înfiere, cultelor religioase și părților lor componente privind convingerile religioase. Legea interzice orice diferență, excludere, limitare sau preferință pentru motivele indicate, în cazul angajării sau eliberării din funcție, în activitatea de muncă nemijlocită și instruirea profesională. Legea pomenește o singură dată reprezentanții LGBT: «Interzicerea discriminării pe motive de orientare sexuală se aplică în sfera ocupării forței de muncă».

Totuși, în opinia unor experți, chiar dacă legea nouă se referea la toate persoanele discriminate, printre principalii ei beneficiari figurează anume minoritățile sexuale. Practica arată, că în ultimii ani deciziile cele mai de rezonanță și mai controversate ale consiliului specializat au fost luate în cazurile în care pe post de reclamanți apar reprezentanții comunității LGBT. Unele verdicte se referă direct la instituția familiei și la generația în creștere, precum și la propaganda și promovarea intereselor acestei categorii de minorități.

«Poporul țării mele a fost scuipat în față»

În ciuda opoziției publice, în Moldova au început să fie organizate festivalurile minorităților sexuale «Curcubeu peste Nistru», care finalizează cu o paradă a reprezentanților comunității LGBT în centrul Chișinăului. Venind în fruntea primăriei, Ion Ceban a declarat că organizatorii procesiunii nu vor obține permisiunea autorităților capitalei pentru organizarea unei manifestații publice. Anul trecut chestiunea dată a fost scoasă de pe ordinea de zi, deoarece în contextul pandemiei de coronavirus parada homosexualilor nu a avut loc. Totuși, în anii precedenți, la procesiune se alăturau unele persoane publice, politicieni, demnitari europeni, diplomați din UE și SUA.

Așa a fost în a. 2013, odată cu intrarea în vigoare a legii privind asigurarea egalității. După care, într-un articol, Iurie Roșca a opinat despre prăbușirea procesului de integrare europeană în Moldova.

«După patru ani de guvernare pro-europeană, la putere au ajuns niște grupări ale «noilor moldoveni» din perioada de tranziție, tot ei – bogătanii vremurilor tulburi de după destrămarea URSS și căderea «noilor comuniști» în urma acțiunilor violente din 7 aprilie, 2009, dirijate din afară, în duminica sacră de 19 mai,2013 a avut loc un eveniment care trebuie, în opinia mea, să pună capăt definitiv iluziei integrării europene.

Comisarul european Ștefan Fule, venit să reanimeze defuncta alianță a complicilor birocrației corupte europene, a turnat ultima picătură în paharul răbdării noastre. El a participat la așa zisa paradă a «minorităților sexuale». Demnitarul european împreună cu ambasadorul american Willam Moser și ambasadorul UE Dirk Schuebel (este vorba despre persoanele care ocupau aceste funcții în a.2013 – n.r.), au salutat călduros grupul de homosexuali și lesbiene.

Sodomiții, finanțați și sprijiniți activ din Occident, pot jubila. Poporul creștin al țării mele a fost scuipat în față în cel mai josnic mod. Înaltul reprezentant european s-a solidarizat astfel cu o grămăjoară de marginali degradați moral și nesănătoși fiziologic, contra majorității absolute a poporului nostru. După acest gest provocator, cinismul respingător și obrăznicia satanică, doar orbii și lașii se mai pot declara de partea integrării europene », – a scris Roșca.

Recent, el a plasat pe pagina sa un șir de materiale în care a declarat, spre exemplu, că în Casa albă puterea a fost «uzurpată de sataniștii, care încearcă să subjuge lumea, iar unul dintre instrumentele înrobirii sataniste este distrugerea identității sexuale a oamenilor». El a mai comentat și faptul intrării unei persoane trans-gen în administrația președintelui SUA Joe Biden în felul următor: «Adevărata față a administrației Biden. Noua normalitate în ofensivă. Apără-ne, Doamne, de cei răi ».

Atacul frontal

În atenția Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurării egalității au ajuns comentariile lui Roșca plasate pe rețeaua de socializare într-un spot video, în care el analizează scrisoarea deschisă difuzată de unele ambasade cu ocazia Zilei internaționale de combatere a homofobiei, transfobiei și bifobiei. Pe post de reclamant în acest dosar este centrul informațional GENDERDOC-M, care prezintă interesele comunității LGBT. Video-ul a acumulat peste 1300 de vizualizări, și a fost distribuit de 100 de ori. Consiliul a ajuns la concluzia, că Iu.Roșca utilizează un discurs de ură și un șir de expresii umilitoare în adresa acestei categorii de minorități.

Încă în septembrie, trecut, consiliul l-a obligat pe Roșca să ceară public scuze de la comunitatea LGBT pentru declarațiile discriminatorii și homofobe. Dar în mass-media această informație a ajuns doar la finele lunii ianuarie. Roșca a publicat pe pagina sa de pe o rețea socială avertismentul oficial, prin care consiliul amintește că încă în septembrie, 2020 i-a recomandat să-și ceară public scuze și să înlăture de pe rețeaua socială înscrierile respective. În caz contrar, dacă nu se va conforma pînă la 1 martie, 2021,el riscă o amendă în mărime de 30 – 60 unități convenționale (între 1,5 și 3 mii lei).

Ex-deputatul nu intenționează să urmeze recomandările și va contesta decizia în instanța de judecată. El a declarat, că caută avocați gata să-l «ajute din considerente religioase și morale ».

«Confirm că din perioada în care eram deputat, în mai multe articole pentru presă și pe video-blogul meu am criticat dur și consecvent promovarea agresivă a abaterilor sexuale în societatea noastră prin intermediul demonstrațiilor publice și a privilegiilor legislative. Această formă de inginerie socială, elaborată de cercurile oculte din Occident, are menirea să distrugă civilizația creștină, să submineze normele morale, să distrugă definitiv institutul familiei și să inverseze valorile tradiționale. Este un atac frontal asupra omului născut cu o identitate sexuală, atribuită de Dumnezeu ca fapt nestrămutat, face parte din atacul frontal al cercurilor satanice asupra lumii și a codurilor ei culturale. Această anomalie uimitoare, ca formă a teoriei de gen, confirmă ideea că sexualitatea este o construcție socială, și deci nu este obligatorie. Și de aceea fiecare bărbat are dreptul să «aleagă» sau să-și «schimbe» identitatea sexuală după bunul plac.

Astfel, organizațiile internaționale controlate de rețelele luciferiene ale globaliștilor, ne impun niște anomalii îngrozitoare, blamate pe parcursul întregii istorii a civilizației umane, ca pe o «nouă normalitate», ca pe niște norme legislative obligatorii pentru state. Acest fenomen face parte din numeroasele semne ale timpurilor întunecate și crepusculare în care trăim, și care în Sfînta Scriptură și Sfintele Tradiții se numesc vremile din urmă. Eu, fiind creștin ortodox, merg după Hristos, eu nu pot și nu doresc să mă revolt împotriva Dumnezeului meu, care mi-a dat viața și normele morale. El și Biserica Lui ne învață ce e rău și ce e bine, și dacă azi lumea a călcat pe calea renegării și distrugerii, eu nu voi merge pe această cale. Mă tem să devin dușmanul lui Hristos, nu al unor oameni seci și diabolici. Va trece 1 martie, se va încheia termenul ultimatului ridicol împotriva mea, dar nu mă voi face de rușine numind albul – negru, hidosul – frumos», – a comentat Iu.Roșca.

În acest context, experții amintesc că în Moldova nimeni nu a anulat libertatea de exprimare – dreptul omului de a-și expune liber opinia, fie și într-o formă dură și critică, mai ales dacă este vorba despre probleme de importanță socială, despre sprijinirea valorilor tradiționale și a familiei tradiționale ca temelie a păstrării și dezvoltării speciei umane. Și Constituția, și documentele internaționale la care a aderat Moldova garantează libertatea de a avea propria opinie și a difuza informații și idei fără imixtiuni din partea autorităților publice și indiferent de hotarele de stat. Decizii de tipul celei emise de consiliul anti-discriminare divizează și polarizează în continuare societatea moldovenească, rupe consensul dintre respectarea dreptului la libera exprimare și promovarea egalității în diverse sfere ale vieții.

Autor: Vladislav Bordeianu, noi.md