Anunțul a fost făcut de portalul EastFruit, care a menționat că, potrivit datelor Asociației producătorilor de cartofi din Moldova, în a doua decadă a lunii martie, prețul mediu angro pentru acest tip de produs a crescut în țară cu aproximativ 0,5-1,0 lei/kg, până la 7 lei/kg ($0,46/kg), relatează InfoMarket

La fel a evoluat situația în cazul prețurilor pentru ceapă și sfeclă, care s-au scumpit cu 1,0-1,5 lei/kg ($0,07-0,10/kg). În același timp, operatorii pieței locale de fructe și legume susțin că comercianții angro primesc numeroase solicitări pentru cumpărarea de cartofi de la rețele de magazine care încearcă să-și reînnoiască stocurile.

Anterior, administrarea mai multor lanțuri de supermarketuri a anunțat despre disponibilitatea în depozite a stocurilor de produse alimentare pentru cel puțin o lună și că sunt capabili să acopere cererea crescută pentru acestea.

Cu două săptămâni mai devreme, operatorii moldoveni de pe piața de fructe și legume au sugerat că pe piața internă, în condițiile stocurilor mici de cartofi autohtoni și o ofertă activă de cartofi europeni de bună calitate, la prețuri reduse, sunt posibile cel puțin stagnarea prețurilor sau chiar reducerea lor. Cu toate acestea, odată cu introducerea măsurilor de carantină, cererea și prețurile pentru cartofi, contrar previziunilor anterioare, au crescut.

Comercianții explică o creștere și mai accentuată prețurilor pentru ceapă atât prin cererea mare, alimentată de stereotipurile („ceapa și usturoiul – un mijloc puternic de prevenire a bolilor infecțioase”), cât și prin faptul că piața internă depinde complet de importurile de ceapă într-o anumită perioadă.

Potrivit experților EastFruit, pe măsură ce problemele de transport și logistică cu livrările prin punctele de control la frontiera Moldovei cresc, prețurile pentru culturile rădăcinoase vor continua să crească. Dar cât de activ și rapid va evolua acest proces, depinde de acțiunile autorităților țării.