Selectați pagina

În Moldova cardurile bancare sînt folosite cel mai frecvent pentru extragerea numerarului

În Moldova cardurile bancare sînt folosite cel mai frecvent pentru extragerea numerarului

carduri-bancare-twelvejournals_comCetățenii Moldovei continuă să prefere să utilizeze cardurile bancare pentru extragerea numerarului, și nu pentru plățile fără numerar, relatează NOI.md.

Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, volumul tranzacțiilor efectuate în prima jumătate a anului 2015 cu cardurile bancare emise în Moldova a constituit 15 miliarde 373,2 milioane de lei, sporind cu 25,7 la sută față de perioada similară a anului trecut. Totodată, în al doilea trimestru al anului curent acest indicator a constituit 7 miliarde 880,4 milioane de lei, majorîndu-se cu 5,2 la sută față de trimestrul precedent, precum și cu 22,3 la sută în comparație cu trimestrul II al anului trecut.

În ansamblu, în ianuarie-iunie 2015, în comparație cu perioada analogică a anului trecut, volumul numerarului extras de pe astfel de carduri bancare a sporit cu 24,8 la sută – pînă la 14 miliarde 424,8 milioane de lei, iar volumul plăților fără numerar efectuate în baza acestora a crescut cu 40,7 la sută – pînă la 948,4 milioane de lei.

În același timp, în străinătate cetățenii dimpotrivă preferă, în general, să folosească cardurile bancare pentru efectuarea plăților fără numerar, și nu pentru extragerea numerarului. Astfel, potrivit datelor BNM, în I jumătate a anului 2015 a fost înregistrată o majorare de 32,8 la sută a volumului tranzacțiilor efectuate în străinătate în baza cardurilor bancare emise în Moldova – pînă la 1 miliard 413,1 milioane de lei. Totodată, volumul numerarului retras de pe aceste carduri în străinătate a sporit cu 22,7 la sută – pînă la 265,3 milioane de lei, iar volumul plăților fără numerar efectuate în baza acestor carduri a crescut cu 35,4 la sută – pînă la 1 miliard 147,8 milioane de lei.

În ianuarie-iunie 2015 volumul tranzacțiilor efectuate în Moldova cu ajutorul cardurilor emise în străinătate a crescut cu 28,7 la sută față de perioada similară a anului trecut, pînă la 1 miliard 909,6 milioane de lei.

1 Comentariu

  1. Ecaterina

    O să vă impună prin lege (strâmbă, ca de obicei) limite la plățile cu numerar. Așa au făcut și în România. Dacă aveți de făcut tranzacții imobiliare, este bine să le faceți acum, cât mai puteți. Vor băga restricții la plățile cu numerar și mai ales, vor impozita fiecare tranzacție imobiliară, chiar dacă omul își vinde casa pentru a-și cumpăra alta, așa cum fac deja în România. Pentru ei nu contează decât să ne ia banii.

    Apoi, pentru cei care refuzați cipul, nu uitați un lucru important – în curând nu se va mai putea face absolut nici o tranzacție fără acest cip (indiferent cum este, card, tatuaj, cip implantabil, etc), astfel că este bine să vă asigurați de acum o casă micuță și o grădină pentru supraviețuirea voastra și a fraților în DUH. Bine ar fi să vă uniți mai mulți și să faceți mici comunități. Vă va ajuta enorm acest lucru. Dar pentru aceasta, trebuie să renunțați la „sinele” vostru, la bunurile voastre, la „dreptatea” voastră, punându-vă totul la comun, trăind ca frații și considerând că nici un bun material nu vă aparține vouă înșivă, ci doar comunității pe care ați închegat-o. Numai așa veți putea trăi în Domnul, iar El nu vă va lăsa.

    Dumnezeu să ne ajute. Amin.

    Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *