Selectați pagina

În Moldova ar putea fi anulată patenta

În Moldova ar putea fi anulată patenta

fiscMinisterul Economiei al Republicii Moldova va evalua eficiența sau ineficiența utilizării ulterioare a patentei, ca formă a activității de întreprinzător, relatează NOI.md cu referire la Ministerul Economiei.

Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, a convocat astăzi o ședință cu factori de decizie de la ministerele Finanțelor, Afacerilor Interne, Serviciul Vamal, Inspecția Financiară, Inspectoratul Fiscal Principal de Stat, Primăria Municipiului Chișinău și alte instituții, în cadrul căreia s-a discutat problema activității de întreprinzător în bază de patentă.

În cadrul ședinței a fost examinată și analizată situația la zi, fiind specificat că la data de 18 mai curent, conform datelor Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, în Republica Moldova activează în bază de patentă 18.295 de întreprinzători, dintre care peste 12 mii în domeniul comerțului. Conform datelor de la fisc, în 2015, în bugetul de stat, de la eliberarea sau prelungirea patentei au fost acumulate circa 39 de milioane de lei.

Ministrul Octavian Calmîc a cerut ca pînă la finele lunii mai toate instituțiile de resort să analizeze pe dimensiunile sale rolul patentei din punct de vedere economic, fiscal și social. „În baza studiului de caz și a practicii internaționale, Ministerul Economiei este gata să propună modificări la legislația fiscală și administrarea afacerii, care să permită un confort mai sporit deținătorilor de patentă care trec în altă formă de activitate organizatorico-juridică”, a menționat viceprim-ministrul Calmîc.

Octavian Calmîc a mai specificat că Ministerul Economiei pledează pentru revizuirea sistemului de impozitare a întreprinzătorilor individuali cu examinarea oportunității introducerii impozitului specific din activitate, simplificării contabilității (partidă simplă) și introducerii unui raport unic pentru activitatea micului business.

Pînă la finele lunii curente, Institutul Național de Cercetări Economice al Academiei de Științe a Moldovei, la comanda Ministerului Economiei, urmează să efectueze un studiu analitic privind avantajele și dezavantajele patentei de întreprinzător pentru economia țării, să analizeze experiența țărilor din regiune etc.

Potrivit lui Octavian Calmîc, în baza studiului elaborat de Institutul Național de Cercetări Economice, analizelor și propunerilor elaborate de grupul de lucru interministerial, Ministerul Economiei va organiza o masă rotundă cu participarea societății civile, a tuturor părților interesate privind eficiența sau ineficiența utilizării în continuare a patentei ca formă de activitate de întreprinzător.

SURSA: NOI.MD
Autor: Stepanov Gheorghe

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *