Selectați pagina

În Moldova a fost lansată evidența electronică pentru Biroul Național de Statistică

În Moldova a fost lansată evidența electronică pentru Biroul Național de Statistică

BNSBiroul Național de Statistică (BNS), împreună cu Secretariatul Consiliului Economic de pe lîngă prim-ministrul Republicii Moldova, au lansat sistemul de raportare electronică, informeaza NOI.md.

Trimiterea rapoartelor statistice în format electronic aduce beneficii agenților economici prin minimizarea costurilor și a timpului utilizat pentru raportarea statistică, iar pentru BNS această inițiativă va reduce timpul de procesare a rapoartelor statistice și va crește calitatea datelor statistice colectate.

Serviciul de raportare statistică electronică este disponibil la adresa www.raportare.md, unde agenții economici pot, de asemenea, depune rapoartele în format electronic către Compania Națională de Asigurări în Medicină și Casa Naţională de Asigurări Sociale. La fel, din anul 2008, Inspectoratul Fiscal Principal de Stat acceptă declarațiile electronice fiscale, iar Serviciul Vamal a lansat recent serviciul de declarare electronică la export.

În urma analizei sistemului de raportare, efectuate de către Secretariatul Consiliului Economic al prim-ministrului, a fost identificată oportunitatea promovării acestei inițiative. Elaborarea sistemului a fost finanțată de către Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, precum și din bugetul de stat al Republicii Moldova.

Trecerea la raportarea electronică va simplifica semnificativ procedura de raportare, va reduce povara administrativă și birocrația, ameliorînd astfel activitatea sectorului de afaceri din Republica Moldova și reducînd riscul corupției.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *