Selectați pagina

În Moldova a fost înregistrat oficial primul caz de coronavirus. Autorităţile au instituit cod portocaliu

În Moldova a fost înregistrat oficial primul caz de coronavirus. Autorităţile au instituit cod portocaliu

Autoritățile au insitituit cod portocaliu de coronavirus pe teritoriul Republicii Moldova, relatează livenews.md.  Măsura vine după ce a fost înregistrat primul caz de COVID-19, la o femeie, revenită sâmbătă, 7 martie, din Italia.

În cadrul ședinței pentru situații excepționale, care a avut loc în această dimineață la Guvern, s-a anunțat că moldoveanca, în vârstă de 48 de ani, a fost diagnosticată cu acest virus în Italia, dar a refuzat să urmeze acolo tratamentul și a revenit în Republica Moldova, fără să anunțe autoritățile despre diagnoză. Pacienta este internată în spital și se află sub supravegherea medicilor. Starea de sănătate a acesteia este gravă, dar stabilă. Autoritățile au anunțat că ea suferă și de alte maladii cronice: diabet zaharat, supraponderare de gradul 2 și hipertensiune.

Ministrul sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a anunțat în cadrul ședinței că pasagerii care se aflau la bordul avionului, în care a sosit pacienta infectată, au fost identificați și au fost anunțați să se autoizoleze la domiciliu pentru 14 zile. Aceștia se află sub strictă monitorizare a medicului de familie, dar și a poliției. În cazul dat, ei vor beneficia de concediul plătit.

Prezent la ședință, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în țara noastră, Igor Pokanevych, a precizat că deocamdată nu sunt motive de a prelungi vacanța elevilor sau de a anula toate manifestațiile în masă. Mai mult, OMS nu recomandă deocamdată să fie anulate rutele aeriene. Totuși, autoritățile au interzis vizitele în armată, pentru a limita contactul.

În încheierea ședinței, premierul Ion Chicu a chemat cetățenii să fie mai responsabili și să urmeze toate recomandările, pentru a evita infectarea cu virusul COVID-19.

Amintim că, moldoveanca a revenit în Moldova cu avionul de pe cursa Wizzair, W6 3796, Milano-Chișinău, ea fiind preluată de la Aeroport, de către serviciul 112, pe un coridor separat. Potrivit medicilor, ea era în stare de sănătate gravă: bronhopneumonie bilaterală, cu insuficiență respiratorie acută, febră, tuse, slăbiciune generală.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

1 Comentariu

  1. Mihaela

    “pasagerii care se aflau la bordul avionului, în care a sosit pacienta infectată, au fost identificați și au fost anunțați să se autoizoleze la domiciliu pentru 14 zile” – de rîs şi de plîns…

    Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *