Taxa pe ploaie sau plata pentru curățarea canalelor de scurgere a apei pluviale va fi percepută de la proprietarii de imobil din Riga.

Mărimea impozitului va depinde de suprafața teritoriului și tipul de acoperire – iarbă, pămînt sau asfalt. În ultimul caz, taxa e mai mare. În medie, proprietarul unui apartament dintr-un bloc cu multe etaje va plăti lunar cîte 1,5 euro. Cel mai mult vor plăti proprietarii benzinăriilor.

Colectarea apelor pluviale în locurile unde sistemul de scurgere a apelor pluviale nu este separată de cea de canalizare este efectuată de către 2 companii private. Contractele cu proprietarii de imobil au fost încheiate anterior, însă doar recent aceasta a devenit obligatorie, printr-o hotărîre a Cabinetului de Miniștri

Potrivit directorului comercial al companiei „Rigas Udens”Andrei Eihvals, în zilele ploioase, instalațiile de epurare a apelor reziduale sînt suprasolicitate, deoarece în oraș sînt mulți proprietari și persoane juridice de pe teritoriile cărora apa se scurge în sistemul canalizare. „Desigur, așa le este mai ușor. Însă scopul nostru nu este de a colecta bani, ci de a obține ca acești proprietari să construiască scurgeri în sistemul de colectare a apei pluviale”, a explicat el.

În general, ideea e corectă, Europa „liberă” tinde spre faptul ca orice activitatea umană să se afle în cadrul relațiilor marfă-bani. Totul pentru economie, pentru dezvoltare ….

Sursa: pravda.ru