Selectați pagina

În Italia va avea loc un referendum privind ieșirea din Zona Euro

În Italia va avea loc un referendum privind ieșirea din Zona Euro

euroLiderul Mișcării de opoziție 5 Stelle, Beppe Grillo a prezentat Parlamentului un nou program, care prevede organizarea unui referendum privind ieșirea Italiei din Zona Euro.

„Am obosit de sacrificarea continuă și dorim să aducem înapoi independența politicii monetare și dorim ca Banca Italiei să tipărească bani pe teritoriul nostru”, a declarat Grillo. El consideră că renunțarea la „euro” va permite țării sale să se ridice și să iasă din criza îndelungată.

Fostul actor de comedie, a cărui mișcare a obținut 21% din voturi la ultimele alegeri în Parlamentul European în multe privințe datorită promisiunilor de a obține revenirea la moneda națională, asigură că mișcarea condusă de el are toate șansele să obțină scopul urmărit deja în decembrie 2015.

Deputatul Carlo Sibilio, membru al Mișcării 5 Stelle a relatat în interviul acordat Vocii Rusiei de ce Italia trebuie să iasă din Zona Euro.

Carlo Sibilio: O dată cu aderarea Italiei la moneda europeană, datoria noastră de stat a devenit insuportabil de mare. În plus, existența euro se repercutează negativ asupra vieții cetățenilor obișnuiți și asupra activității întreprinderilor mici și mijlocii. Neavând posibilitatea de a devaloriza moneda euro, care este gestionată în mod centralizat, ei sunt obligați să devalorizeze costul forței de muncă. Iar acest lucru duce la faptul că în Italia sunt încălcate drepturile lucrătorilor, se reduce numărul întreprinderilor și producția”.

Corespondent: Considerați că revenirea la liră va permite Italiei să rezolve problemele care s-au acumulat în țară? Ce avantaje concrete poate aduce ieșirea ei din Zona Euro?

Carlo Sibilio: Insistăm nu pur și simplu asupra înapoierii lirei, ci și a suveranității monetare. În articolul 117 al Constituției Italiei punctul „A” se menționează clar că responsabilitatea pentru monedă o poate duce numai statul, adică Italia și nu UE. Din acest motiv noi intenționăm să obținem o suveranitate monetară, care ne va permite să controlăm la nivel de stat tipărirea banilor.

Corespondent: Cât va costa Italia această decizie? Au fost făcute deja unele calcule matematice?

Carlo Sibilio: Am făcut câteva previziuni și ele sunt plasate pe blogul Grillo. Evident, ieșirea din Zona Euro nu va fi pentru Italia „un fel de plimbare prin pădure” de dimineață. Această decizie ne va obliga să facem o serie de sacrificii, însă noi și așa le facem. Acum noi ne sacrificăm degeaba, în schimb așa vom ști că ne sacrificăm în mod deliberat pentru propriile beneficii.

SURSA: romanian.ruvr.ru

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *