Selectați pagina

În Israel arheologii au descoperit satul natal al Apostolilor Întâi chemați – Betsaida

În Israel arheologii au descoperit satul natal al Apostolilor Întâi chemați – Betsaida

Arheologii au descoperit în nordul Israelului urmele vechiului sat de pescari Betsaida, care este considerat locul de naștere al Apostolilor  Filip, Andrei cel Întâi chemat  și Petru. Despre aceasta  scrie publicația Haaretz. 

În timpul săpăturilor de pe coasta de nord a lacului Tiberiada (în Noul Testament – Marea Galileii) în Al-Araji, arheologii au descoperit o baie romană – acest lucru arată că, odată acest loc a fost un „polis“ roman, a declarat  Dr. Mordechai Aviam de la Universitatea din Galileea.

Istoricii cred că a fost un oraș Iuliada care a apărut în locul orașului biblic Betsaida. Astfel, istoricul Iosif Flavius raportează că Irod Filip, fiul lui Irod cel Mare, a acordat Betsaidei statutul de oraș și l-a numit în onoarea Iuliadei, mama împăratului Tiberiei – Iulius Augustus.

 

„Iosif a scris că monarhul a transformat Betsaida din sat în polis, un oraș adevărat. El nu menționează dacă orașul era construit pe același loc sau nu. Și, de fapt, în tot acest timp nu știam unde se află el. Dar baia dă mărturie despre existența culturii urbane ”- a spus Aviam.

În plus, arheologii au descoperit în Al-Araji cioburi de ceramică, mozaic, două monede. Una dintre ele – e din bronz și datează de la sfârșitul secolului al II-lea î.Hr., iar a doua – de argint, cu o imagine a împăratului Nero (65-66 d.Hr.).

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *