Selectați pagina

În Grecia, banii cash au devenit o raritate

În Grecia, banii cash au devenit o raritate

greciaÎn Grecia, banii cash au devenit o raritate. Unii locuitorii de pe insule trebuie să ia vaporul pentru a-și ridica banii. Proprietarii de magazine se tem pentru propria siguranță. Din Atena, Jannis Papadimitriou.

Dimitris, un comerciant de vinuri, își face mari griji. La casă are teancuri întregi de chitanțe, în urma unor tranzacții cu cardul, în valoare de mii de euro: ”La sfârșitul săptămânii, o doamnă a cumpărat vinuri pentru o nuntă în valoare de 650 euro și a plătit cu cardul de credit. Un proprietar de restaurant, la fel, a achiziționat sticle de vin în valoare de 350 euro, achitând cu cardul”. Dar pentru că băncile rămân închise, iar statul este amenințat de faliment, îi e teamă ”că sistemul se va prăbuși și vom rămâne toți cu facturile neplătite”. Dar altă soluție nu are: ”Am nevoie disperată de clienți”.

Pe vremuri, cei mai mulți cumpărători plăteau cu bani lichizi și nici nu se uitau la fiecare cent, își amintește Dimitris, într-un interviu pentru DW. Dar acum, de când băncile au fost închise cu forța, banii cash au devenit o raritate. Și o provocare dublă pentru comerciantul de vinuri: câștigurile vor veni cu întârziere; pe de altă parte, el este obligat să plătească bani lichizi en-gros-urilor. Aceștia din urmă vor să evite orice risc, așa că mai nou acceptă să livreze numai cu plata în avans. Dar asta nu e tot: ”Pentru că en-gros-iștii vor să facă economie de benzină, acceptă numai comenzi de la anumite valori în sus”.

De la data de 28 iunie, instituțiile financiare grecești sunt închise, după ce, în ultimele luni, clienții și-au retras un sfert din depozite. Atena atribuie vina creditorilor internaționali, spunând că aceștia au refuzat să prelungească ajutorul financiar pentru Grecia. Inițial, premierul Alexis Tsipras a promis că băncile se vor deschide după referendum. Realitatea arată însă altfel: luni s-a anunțat că băncile rămân închise pentru 48 de ore, ca apoi miercuri să se prelungească încă o dată termenul pentru deschidere. Acum vor rămâne închise până lunea următoare. În tot acest timp, clienții au voie să ridice de la bancomate maximum 60 euro pe zi.

În cartierul Pangrati, din Atena, Maria stă la coadă la Alpha Bank pentru a-și ridica cei 60 de euro. Aici nici nu e chiar atât de multă lume, probabil din cauza căldurii de peste 35 de grade Celsius. Maria vrea să profite de această situație și să meargă și vizavi, la Banca Națională a Greciei. Are un cont și acolo, așa că poate, teoretic, să mai scoată în acest fel 60 de euro. ”Când ceri 60 de euro la bancomat, apare mesajul: ‚Suma cerută de dumneavoastră nu poate fi ridicată’ și atunci primești numai 50 de euro”, ne povestește Maria. Din ce cauză? ”Nu prea mai există bancnote de 10 euro. Dar nu se știe exact, pentru că băncile sunt închise și nu poți întreba pe nimeni”. Cel mai rău este că ”nimeni nu știe încotro ne îndreptăm și cât timp vor mai fi închise băncile. Poate numai trei zile sau poate câteva luni”.

Anda, o profesoară din Atena, vede lucrurile complet diferit: ”Am încredere în guvernul nostru, sunt optimistă”. Așteaptă la coadă cu răbdare, aproape zâmbind. ”Nu va veni sfârșitul lumii dacă băncile sunt închise pentru câteva zile. Trebuie să așteptăm liniștiți și să nu o luăm razna”, spune aceasta.

Pe unele insule grecești, economia a fost dată complet peste cap din cauza închiderii băncilor. Maria Kakkali, primarul insulei Aghios Evstratios, relatează la postul de televiziune Skai absurditatea vieții de zi cu zi: ”Pe insula noastră există o bancă, evident închisă, dar niciun bancomat în plus. Cine vrea să-și ridice cei 60 de euro trebuie să ia vaporul două ore și jumătate până la insula cea mai apropiată, Lemnos”. Scenariul arată cam în felul următor: cine pleacă din Aghios Evstratios către Lemnos adună cardurile celorlalți, aducând înapoi bani pentru toată lumea. Nu știe nimeni cum va evolua situația. În presă se fac speculații referitoare la introducerea unei noi monede paralele. O astfel de strategie a fost însă exclusă de către guvern.

Transferurile în străinătate se pot face momentan numai cu permisiunea unei comisii speciale. Aproape totul depinde de negocierile grecilor cu creditorii internaționali. Comerciantul de vinuri Dimitris speră în orice caz ca situația să se normalizeze. Altminteri, va începe să-și facă griji serioase pentru propia siguranță. ”Ieri noapte a fost spart un chioșc, aici după colț. Făptașii au crezut probabil că vor găsi cash. Cine știe când și unde va avea loc următoarea spargere”.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *