Ploile puternice, însoțite de vânt și grindină, au afectat culturile agricole pe o suprafață de peste 8 000 de hectare. Informațiile au fost prezentate în ședința Guvernului interimar. În special, este vorba de plantații de porumb, floarea-soarelui și orz. Prejudicii au fost provocate în 38 de localități din 17 raioane, informează NTV

ploile au afectat agricultura

În Fondul de Rezervă au rămas doar 28 de milioane de lei, în timp ce ploile au provocat pagube în agricultură de 50 de milioane de lei

Puhoaiele au distrus și 12 kilometri de drum și 820 de metri pătrați de acoperiș. Mai multe comisii pentru situații excepționale estimează local prejudiciile provocate de intemperie. Anterior, ministrul în exercițiu al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, a anunțat că, potrivit calculelor preliminare, pierderile depășesc 50 de milioane de lei.

De asemenea, el s-a arătat îngrijorat de faptul că statul nu dispune de fondurile necesare pentru a oferi ajutoare și despăgubiri, deoarece banii din Fondul de Rezervă al Guvernului, prevăzuți pentru intervenție în situații de acest fel, au fost folosiți, la sugestia președintelui Maia Sandu, pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Ca urmare, Guvernul dispune de doar 28 de milioane de lei, a precizat ministrul în exercițiu al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju.

„Până în prezent, avem deja sub 50 de milioane pagube, care sunt raportate de către comisiile situații excepționale. Este o sumă destul de mare pentru această perioadă de timp.

Eu nu-mi închipui ca rezerva financiară a statului să fie golită. În cea mai săracă casă, am spus, totdeauna trebuie să fie lăsat un ban pentru zile negre. La moment, securitatea alimentară a țării este asigurată.

Dacă vor continua ploile și dacă avem probleme cu recoltarea, da, am putea avea probleme, riscuri sunt”, a declarat Ion Perju.

Pe lângă acordarea ajutoarelor și despăgubirilor, Guvernul ar trebui să identifice urgent alte 12 milioane de lei pentru procurarea unui nou lot de rachete antigrindină și să deschidă noi puncte de lansare a acestora, a mai spus demnitarul. De la începutul acestui an, pentru a reduce efectele grindinei, au fost lansate aproape 5 000 de rachete.