Selectați pagina

În Duminica Ortodoxiei, Mitropolia Pireului a anatemizat pe Epifanie și întâietatea Fanarului

În Duminica Ortodoxiei, Mitropolia Pireului a anatemizat pe Epifanie și întâietatea Fanarului

Protopresbiterul Matei Vulcănescu i-a anatematizat pe cei împreună slujitori cu ereticii, sectanții, schismaticii și catolicii.

La 08 martie 2020, în Duminica Ortodoxiei, clericul Mitropoliei Pireului al Bisericii Ortodoxe a Greciei, parohul bisericii “Panaghia Odighitria” protopresbiterul Matei Vulcănescu a anatemizat pe Epifanie Dumenko și doctrina “primatului fără egali” a Patriarhului de la Constantinopol.

Înregitrarea videi a rostirii anatemei a fost publicată pe canalul său de YouTube.

Preotul a anatematizat învățătura eretică despre întâietatea în Ortodoxie a Patriarhului Constantinopolului (care susține că “Patriarhul ecumenic este primul fără egali: “primus sine paribus”) ca una dintre formele papismului, și totodată l-a numit pe Epifanie Dumenko “pseudo-episcop” și l-a proclamat anatema împreună cu “pseudo-Sinodul său”, adică Biserica Ortodoxă a Ucrainei (BOaU).

În plus, protopresbiterul Matei i-a anatematizat pe “filioquiștii papali” (susținătorii doctrinei purcederii Duhului Sfânt de la Tatăl și Fiul – n.ed.).

Au fost anatemizate și ereziile “Consiliului Mondial al Bisericilor”, precum și învățătura că “fiecare ramură protestantă este parte a Bisericii lui Hristos”.

A fost proclamată anatema asupra celor care iau parte în rugăciunile comune cu ereticii, sectanții, schismaticii și catolicii, și totodată asupra tuturor participanților la “Săptămâna rugăciunii pentru unitatea creștină din ianuarie”, care văd în ereticii “frați întru Hristos”.

Anatema a fost rostită și pentru “cei care propovăduiesc că Biserica include toate învățăturile care au plecat de la Ea ca “Biserici incomplete”, și asupra celor care susțin că există Taine Sfinte care mântuiesc prin har și sfințenie în afara Bisericii Ortodoxe, Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolească”.

Anterior, protopresbiterului Matei Vulcănescu a declarat că Epifanie nu este nici măcar un mirean, pentru că se află în afara Bisericii.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Статьи на русском языке

Статьи на русском языке

Comentarii