Selectați pagina

În curînd vom fi judecaţi de roboţi. În Estonia va apărea primul robot cu inteligenţă artificială care va lua decizii legale

În curînd vom fi judecaţi de roboţi. În Estonia va apărea primul robot cu inteligenţă artificială care va lua decizii legale

Estonia ar putea implementa in curand un program de inteligenta artificiala ce ar functiona drept un “judecator robot”, capabil sa ia decizii legale privind cererile cu valoare redusa, scrie Wired.

Un program asemanator a fost testat in anul 2016, cand a reusit sa prezica majoritatea verdictelor Curtii Europene a Drepturilor Omului, scrie The Independent. Ministerul Justitiei din Estonia vrea sa implementeze un sistem similar, bazat pe inteligenta artificiala, ce va analiza documente legale si alte informatii relevante pentru a lua decizii legale. Un judecator uman va avea oportunitatea de a revizui aceste decizii.

Inteligenta artificiala e folosita in mai multe industrii din Estonia

“Vrem ca guvernul sa fie cat mai eficient,” a declarat Ott Velsberg, ce se ocupa de introducerea inteligentei artificiale in mai multe sectoare din tara. “Unii oameni se tem ca daca vom reduce numarul functionarilor, calitatea serviciilor va avea de suferit. Dar agentul de inteligenta artificiala ne va ajuta.”

Ministerul Justitiei din Estonia l-a rugat pe Velsberg sa creeze acest “judecator robot”, ce se va ocupa de cererile cu valoare redusa (sub 7.000 de euro). Oficialii spera ca acest sistem sa permita judecatorilor umani sa se concentreze pe cazuri mai importante si complexe.

Aproximativ 22% din locuitorii Estoniei (1.3 milioane) lucreaza pentru guvern. Oficialii au depus eforturi impresionante pentru a moderniza serviciile guvernamentale ale tarii, cu proiecte precum “e-rezidenta”, ce permite aproape oricui (inclusiv strainilor) sa acceseze aceste servicii.

Inteligenta artificiala e folosita in mai multe industrii din aceasta tara, precum sectorul agricol (imaginile din satelit sunt folosite pentru a determina daca proiectele subventionate urmeaza regulile guvernamentale). Un algoritm cu inteligenta artificiala scaneaza si CV-urile somerilor pentru a le gasi noi slujbe, scrie Futurism.

“Judecatorul robot” se afla in faza incipienta si testele ar putea incepe la finalul acestui an. Teoretic, cele doua entitati implicate in fiecare caz vor putea incarca documente si alte informatii relevante pe o platforma si inteligenta artificiala va lua o decizie ce va putea fi verificat de un judecator uman, la cererea uneia dintre parti.

Sursa: digi-world.tv

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке