monument Papa Ioan al 2În faţa Catedralei Romano-Catolice „Providenţa Divină” din Capitală, a fost dezvelit duminică, 21 august, monumentul lui Papa Ioan Paul al II-lea (a.n. 1920 – a.m. 2005). Ceremonia a fost organizată de către Ambasada Republicii Polone la Chişinău şi Episcopia Romano-Catolică, transmite IPN.

Anton Coşa, a declarat că acest monument este unul unic şi nu doar în Republica Moldova, dar şi în Europa. Potrivit lui, Papa Ioan Paul al II-lea este un sfânt al bisericii catolice, care a fost un om între oameni şi împreună cu el biserica a făcut un progres deosebit în drumul ei spre Dumnezeu.

Ambasadorul Poloniei la Chişinău, Artur Michalski, susţine că aparţine generaţiei care a fost martor al acestui pontificat care a avut un mare impact asupra libertăţii pentru patrie. A fost cel care a iubit creştinii şi a avut un mare respect pentru creştini. „El a fost acel tată care a fost aproape de oameni şi de acum încolo va trăi în mod vizibil între noi la Chişinău, aici în faţa Catedralei Romano-Catolice „Providenţa Divină”.

Prezentă la eveniment, ambasadoarea Republicii Federale Germania în Moldova, Ulrike Knotz, a declarat că Papa Ioan Paul al II-lea este o personalitate de importanţă istorică şi nu doar pentru Polonia, dar pentru lumea întreagă. În opinia sa, inaugurarea monumentului lui Papa Ioan Paul al II-lea la Chişinău este o idee minunată, mai ales prezentarea sa cu un un gest de invitaţie pentru creştini de a se aşeza alături de el pe bancă.

Autorul operei, sculptorul Veaceslav Jigliţchi, a menţionat că ideea de a realiza această sculptură a apărut acum jumătate de an. Potrivit lui, lucrarea a fost realizată în timp foarte scurt – două luni.