robot-restaurant-wwÎntr-un restaurant futurist din estul Chinei, câțiva androizi și roboți gătesc și aduc la mese ceea ce comandă clienții. Localul s-a deschis săptămâna trecută la Kunshan (provincia Jiangsu, estul Chinei) și oferă mâncăruri specifice bucătăriei regionale, însă serviciul nu este deloc tradițional, remarcă joi AFP.

Doi roboți primesc clienții la intrare cu câteva formule de politețe prietenoase și patru androizi de talie mică aduc la mese felurile de mâncare în farfurii.

‘Fiica mea mi-a spus să inventez un robot fiindcă nu îi plac deloc treburile menajere’, a declarat pentru AFP Song Yugang, fondatorul restaurantului.

În prezent, în restaurantul său, personalul robotizat este prezent nu doar în sala de mese, ci și în bucătărie. Aici ‘lucrează’ doi roboți impozanți, unul care se ocupă de alimentele fripte sau prăjite, celălalt de ravioli și de diferitele garnituri. Ei sunt aprovizionați de câțiva salariați în carne și oase, care știu să pregătească și felurile de mâncare mai sofisticate.

Song Yugang a declarat cotidianului local Xiandai Kuaibao că fiecare robot costă circa 40.000 de yuani (4.860 de euro), aproape cât salariul anual al unui salariat normal. ‘Roboții înțeleg aproximativ 40 de fraze și expresii uzuale. Nu se îmbolnăvesc, nu cer concediu și nici zile libere’, explică patronul restaurantului, adăugând că roboții trebuie încărcați timp de două ore la priză pentru o autonomie de cinci ore.

Restaurantul futurist nu este, totuși, primul de acest tip din China: o firmă din Harbin (nord-estul țării) s-a deschis în 2012 cu personal robotizat.

Clienții restaurantului din Kunshan sunt încântați de experiența demnă de un film SF. ‘Nu am văzut până acum ca un robot să fie chelner. Sunt încântată’, povestește o fetiță de nouă ani, referindu-se la un android gri-metalizat aproape la fel de înalt ca ea.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES Foto: AFP