Selectați pagina

În ce măsură a crescut datoria publică externă a Moldovei

În ce măsură a crescut datoria publică externă a Moldovei

Datoria publică externă a Moldovei continuă să se majoreze pe fundalul faptului că noile credite contractate de țară depășesc suma plăților aferente creditelor obținute anterior, precum și pe fundalul schimbării cursului dolarului SUA în raport cu alte valute.

Astfel, doar din cauza fluctuațiilor de curs datoria de stat externă a Moldovei de la începutul acestui an a crescut cu aproape 100 de milioane de dolari și a depășit 1,6 miliarde de dolari, relatează NOI.md.

Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, la data de 31 iulie curent datoria de stat externă a Moldovei a însumat 1 miliard 626,04 milioane de dolari, sporind de la începutul acestui an cu 161,37 milioane de dolari sau peste 11,02 la sută.

Potrivit Ministerul Finanțelor, această evoluție a fost condiționată de balanța pozitivă a finanțării externe nete în primele șapte luni în valoare de 67,32 milioane de dolari (volumul creditelor noi obținute în perioada nominalizată a constituit 100,1 milioane de dolari și a depășit plățile aferente datoriei publice externe care au constituit 32,78 milioane de dolari), precum și valoarea pozitivă a cursului de schimb al dolarului SUA în raport cu alte valute în valoare de 94,05 milioane de dolari.

De menționat că datoria publică externă a Moldovei în 2016 a crescut cu 127,65 milioane de dolari sau cu 9,55 la sută, constituind la 31 decembrie 2016 1 miliard 464,67 milioane.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *