Selectați pagina

In caz de ulcer, hepatita sau chiar alcoolism, medicul de familie va fi cel care va prescrie tratamentul, si nu medicul specialist

In caz de ulcer, hepatita sau chiar alcoolism, medicul de familie va fi cel care va prescrie tratamentul, si nu medicul specialist

In caz de ulcer, hepatita sau chiar alcoolism, medicul de familie va fi cel care va va prescrie tratamentul, si nu medicul specialist. Printr-un ordin emis in acest sens, ministerul Sanatatii isi propune sa scape de cozile imense din policlinici si spitale. Astfel, medicul de familie va pune diagnosticul pentru aproape 100 de maladii si doar in cazul unor complicatii, va trimite pacientul la specialist. Decizia i-a nemultumit pe multi oameni, care au spus ca nu au incredere in medicina de familie.

Daca pana acum, medicul de familie avea rolul unui intermediar intre pacient si specialist, de azi lucrurile se schimba.

Acum, medicului de familie ii vor reveni mai multe responsabilitati. Acesta va putea indrepta pacientul la diverse investigatii, iar in functie de rezultate, va decide daca bolnavul are nevoie de un specialist sau nu. Totodata, medicul de familie este cel care va prescrie tratamentul.

Multi pacienti au ramas nemultumiti, intrucat spun ca nu au incredere in medicii de familie. Aceasta femeie, de exemplu, vine zilnic la proceduri, din cauza unei traume la mana. Spune ca doar medicul specialist a reusit sa o ajute.

“Medicul de familie e bun, dar specialistul este specialist. Medicul de pe ambulanţă mi-a spus că nu voi mai putea ridica mâna. Doctorul mi-a făcut masaj, exerciţii fizice, iar acum pot ridica mâna.”

Potrivit responsabililor din sanatate, medicii de familie vor putea pune diagnosticul pentru peste 90 de maladii, intre care hepatita, artrita, ciroza hepatica, alcoolism sau diverse infectii la copii. Pacientii spun totusi ca vor cauta specialisti.

Totusi, ministerul sanatatii sustine ca in cazul unor complicatii, medicii de familie vor trimite pacientii la doctorii specialisti.Responsabilii spun ca schimbarile au fost facute dupa ce s-au inregistrat multe plangeri de la bolnavi, care afirma ca sunt nevoiti sa astepte saptamani intregi ca sa ajunga la o consultatie. Anual, in tara au loc 10 milioane de vizite la specialisti.

De tot atatea ori, pacientii merg la medicii de familie. Organizatia Mondiala a sanatatii reomanda ca 80 la suta din bolnavi sa fie tratati la nivelul medicinei primare.

Sursa: protv.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *