Selectați pagina

În America au fost descoperite Moaştele Sfântului Mardarie(Uskokovici) – primul episcop al Bisericii Ortodoxe Sârbe din America de Nord şi de Sud

În America au fost descoperite Moaştele Sfântului Mardarie(Uskokovici) – primul episcop al Bisericii Ortodoxe Sârbe din America de Nord şi de Sud

 

 

 

 

 

 

 

 

Moaștele Sfântului Mardarie (Uskokovici) au fost descoperite în Mănăstirea Sf. Sava din Libertyville, Illinois (SUA), mănăstire întemeiată de însuşi Sfântul, scrie pravoslavie.ru.

Pe data de 04 mai a.c.,  Episcopul de New Gracanica şi Vestul mijlociu al Americii Longhin (Episcopie a Bisericii Ortodoxe Sârbe)  a săvârşit Sfânta Liturghie în mănăstirea Sf. Sava, în cadrul pregătirii pentru descoperirea moaştelor.

În timpul exhumării, slujitorii bisericeşti s-au confruntat cu dificultăți. Racla cu moaștele Sf. Mardarie s-a dovedit a fi într-o criptă de ciment. Când au deschis sicriul, au constatat că trupul Sf. Mardarie s-a conservat foarte bine. Oasele membrelor inferioare erau de culoare galben-aurie. Mâinile Sfântului ţineau Sfinta Cruce. Se vedeau clar pielea, unghiile şi părul.

Sfintele Moaşte ale Sfântului au fost scoase din sicriu și aşezate pe două mese, pregătite în prealabil pentru cercetare. Toate veşmintele și hainele au fost îndepărtate cu grijă, astfel încât să nu deranjeze osemintele. După ce toate vălurile au fost luate, s-a constatat că sfintele moaște, de la genunchi în sus, erau  intacte, deși foarte fragile. Părul de pe cap și barba arătau aşa de parcă numai ce a adormit. Se vedeau sprâncenele și genele ochilor săi închiși. În plus, urechile erau intacte.

După îndepărtarea prafului, sfintele moaşte au fost spălate cu apă caldă şi vin alb , apoi au fost unse cu ulei.

După spălare și ungere, moaștele au fost învelite în bumbac și in, și au fost puse într-un sicriu de metal temporar până la proslăvirea Sf. Mardarie – în iulie, anul 2017.

Episcop al Bisericii Ortodoxe Sârbe, (1989 – 1935) Sf. Mardarie a păstorit parohiile sârbe din Statele Unite. Mănăstirea Sf. Sava a fost construită pe  la sfârșitul anilor ’20 – începutul anilor 30-e ale secolului XX.

Sfântul Mardarie s-a săvârşit pe data de 12 decembrie 1935 în America. El a fost îngropat la 18 decembrie, în mănăstire. Sinodul Arhieresc al Bisericii Ortodoxe Sârbe, care a avut loc între 14-29 mai 2015, l-a canonizat. Pomenirea Sf. Mardarie (Uskokovici) s-a stabilit a se face în data  de 12 decembrie.

 

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Sârbe, în şedinţa de lucru din data de 29 mai 2015, a hotărât trecerea în rândul sfinţilor a două personalităţi sârbe care au propovăduit cuvântul Evangheliei lui Hristos pe pământ american în secolul al XX-lea: Arhim. Sebastian Dabovici, primul preot ortodox născut în SUA numit şi Apostolul Sârb al Americii, şi Ierarhul Mardarie Uskokovici, Episcop Ortodox Sârb al Americii şi Canadei.

Proclamarea oficială a canonizării celor doi sfinţi a avut loc în cadrul Sfintei Liturghii oficiate de Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Sârbe la Catedrala Sfântul Ştefan din Alhambra, California, sâmbătă, 05 septembrie 2015.

La eveniment au luat parte mai mulţi ierarhi sârbi, precum şi delegaţi ai altor Biserici Ortodoxe surori, dintre care menţionăm pe Înaltpreasfinţitul Părinte Dimitrie, Arhiepiscop al Americii (Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului); Preasfinţitul Părinte Ioan, Episcop de Naro-Fominsk (Patriarhia Moscovei); Preasfințitul Părinte Sava, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Georgiene din America, informează site-ul oficial al Eparhiei Ortodoxe Sârbe din America.

Viaţa Sfântului Ierarh Mardarie de Libertyville (1889-1935)

Sfântul Mardarie s-a născut din părinţi evlavioşi în satul Kornet, în Muntenegru, în data de 02 noiembrie 1889, fiind botezat în Biserica Sfântul Gheorghe din sat, primind la botez numele de Ioan (Ivan). Mama sa făcea parte din bine-cunoscuta familie Bozovici. Tânărul Ioan a fost trimis la studii mai întâi la Rijeka Crnojevica, apoi la Cetinje (Muntenegru) şi, în cele din urmă în Belgrad (Serbia). Pe când studia în Belgrad, tânărul Ioan a intrat ca novice la Mănăstirea Studenica, unde a fost tuns în monahism după o scurtă perioadă, primind numele Mardarie. După ce a fost hirotonit ierodiacon, la hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Sârbe, tânărul Mardarie a fost trimis în Rusia, unde a petrecut 12 ani (1905-1917), continuându-şi studiile teologice. În data de 01 decembrie 2015, Arhimandritul de atunci Mardarie a fost numit administrator al eparhiei ortodoxe sârbe din America şi Canada, cu sediul în Chicago. În acelaşi an, a achiziţionat un teren în Libertyville, Illinois, unde, mai târziu, a fost construită Mănăstirea Sfântul Sava. În data de 07 decembrie 1925, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Sârbe l-a ales ca primul episcop pentru nou înfiinţata Episcopie sârbă în America. Hirotonia sa întru episcop a avut loc în Duminica Intrării Domnului în Ierusalim, în data de 25 aprilie 1926.

De la acea dată, Sfântul Ierarh Mardarie, primul episcop al Bisericii Ortodoxe Sârbe din America de Nord şi de Sud, s-a nevoit să construiască biserici, să semene dragostea creştină, să răspândească pacea, să propovăduiască şi să mărturisească Evanghelia lui Hristos în eparhia încredinţată spre păstorire.

A păstorit ca episcop pentru aproape zece ani, săvârşindu-se cu pace în Domnul, în data de 12 decembrie 1935, în timp ce se afla în Spitalul din Ann Arbor, Michigan, redactându-şi ultima scrisoare pastorală către iubiţii săi credincioşi, cu prilejul sărbătorii Naşterii Domnului. Rămăşiţele pământeşti i-au fost aşezate în Mănăstirea Sfântul Sava din Libertyville.

 

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Статьи на русском языке

Статьи на русском языке

Comentarii