Selectați pagina

În 2018 au fost înregistrate 1 633 de tentative de suicid. Ce face statul pentru a stopa acest fenomen periculos?

Anual, milioane de lei din bugetul public sunt cheltuiți pentru intervenția serviciilor speciale în cazurile celor care încearcă să-și pună capăt zilelor. Conform unor date obținute de la instituțiile de resort, intervenția poliției, salvatorilor, dar și a ambulanței, în cazurile celor care amenință că-și pun capăt zilelor, pot fi estimate la o sumă de aproximativ 1600 de lei pe caz.

În noaptea dintre ani, un tânăr de 20 de ani, a urcat pe o clădire din Centrul capitalei și a amenințat că se aruncă în gol. La fața locului a intervenit o ambulanță de la Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, o autospecială a salvatorilor de la Inspectoratul General pentru Situații Urgente, poliția dar și psiholog al instituției, care, preț de câteva minute, l-au convins pe tânăr să renunțe la acțiunile disperate și să coboare de pe clădire.

Însă, a doua zi, același tânăr a revenit din nou pe acoperișul clădirei și a amenințat că se aruncă în gol.

Același tânăr, în anul 2018 a avut cel mult 20 de tentative de sinucidere, una dintre ele fiind chiar în noaptea de 30 decembrie a anului trecut.

Intervenția serviciilor speciale pentru salvarea tânărului au costat bugetul de stat pentru o singură intervenție aproximativ 1600 de lei.

Diana Blanaru, purtătorul de cuvânt al Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, a declarat că pentru intervenția unei ambulanțe în teritoriu, instituția cheltuie în aproximativ 865 de lei.

De altă parte, Natalia Stati, ofițerul de presă al Poliției Capitalei, dar și Liliana Pușcașu, purtătorul de cuvânt al IGSU, au declarat pentru că intervenția la chemare sunt cheltuiți în jur de 400 de lei pentru poliție și alți 400 de lei pentru salvatori. Respectiv, intervenția poliției, medicilor și a salvatorilor la fața locului, costă în jur de 1600 de lei.

Făcând un simplu calcul, pentru cele 22 de tentative de suicid ale tânărului de 20 de ani, din bugetul de stat s-au cheltuit aproximativ 33 600 de lei.

Solicitată telefonic, Silvia Vetcu, ofițerul de presă al Inspectoratului General al Poliției, a declarat că, potrivit datelor statistice deținute de poliție, pe teritoriul Republicii Moldova, pe parcursul anului 2018, au fost înregistrate aproximativ 1 633 de tentative de suicid, 594 dintre ele având avut loc în Chișinău.

Respectiv, dacă ne-am conduce după prețurile stabilite de către cei de la CNAMUP, Poliția Capitalei și IGSU, în cazul în care în toate cele 1 633 de tentative de suicid, au intervenit poliția, medicii și salvatorii, pentru salvarea vieții acestora, din bugetul de stat au fost cheltuite 2 776 100 milioane de lei, dintre care 950 400 pentru cazurile înregistrate în capitală, pentru toată perioada anului 2018.

Sursa: deschide.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *