Selectați pagina

În 2014 s-ar putea renunța la taxatorii din transportul public

În 2014 s-ar putea renunța la taxatorii din transportul public
Din 2014, am putea să nu mai auzim în troleibuze vocea taxatorului.

Din 2014, am putea să nu mai auzim în troleibuze vocea taxatorului.

Ministerul Transporturilor a anunțat recent despre intenția de a implementa un nou proiect pentru 2014 ce presupune trecerea la taxarea electronică a călătoriilor cu transportul public. Astfel, călătoriile vor putea fi achitate cu ajutorul unui card paypass prin atingerea acestuia de  de plată fără a mai avea nevoie de un bilet.

Prin urmare, odată cu implementarea sistemului de taxare electronică în transportul public, postul de taxator va fi suprimat. Însă ce îi aşteaptă pe cei aproximativ 800 de taxatori ai Reţelei de Transport Electric? Șeful RTE Gheorghe Morgoci s-a grăbit să-i liniștească pe muncitori. „Taxatorii nu vor fi dați afară. Ei vor fi reangajați în alte funcții, cum ar fi cea de controlor sau revizor. Vom întreprinde toate măsurile necesare ca oamenii să nu rămână fără de lucru”, a declarat pentru JURNAL Morgoci.

Acesta a recunoscut că, pe moment, există persoane care dețin funcția de controlor sau revizor, însă în cazul în care se va trece la taxarea electronică, numărul acestora va fi insuficient.

Taxatorii nu cred că vor fi recalificaţi în controlori şi sunt alarmaţi de perspectiva de a rămâne şomeri. Aliona Sanduleac, taxatoare într-un autobuz, s-a arătat nemulțumită când am întrebat-o dacă ştie despre trecerea la taxarea electronică: „Avem acasă câte doi-trei copii pe care trebuie să-i întreținem. Dacă ne lasă fără lucru, vom urma calea celor plecaţi peste hotare şi vom fi nevoiţi să ne lăsăm copiii singuri acasă”, spune femeia indignată.

Şoferul autobuzului, auzind văicărelile taxatoarei, a încercat să o înveselească cu o glumă: „Gata, am plecat din gară!”.

Mult mai liniștit a reacționat Ion, un tânăr de 30 de ani, care ne-a spus că lucrează de nouă ani ca taxator. El a menţionat că salariul pe care îl primește nu-i ajunge pentru a-și întreține familia. Din această cauză, pleacă periodic la Moscova, unde face același lucru, doar că pentru mai mulți bani. Trecerea la taxarea electronică a călătorilor nu-l sperie, dimpotrivă. „Foarte bine, va fi superb. De ce în alte țări este așa ceva, iar la noi nu”, ne spune sigur Ion.

Într-un alt troleibuz, am întâlnit-o pe Maria Bogdan. Femeia de 52 de ani are mai bine de un deceniu de când lucrează ca taxatoare. Salariul modest este unica sa sursă de venit. Până la pensionare, femeia mai are cinci ani. Chiar dacă a auzit despre schimbările din viitorul apropiat, taxatoarea speră că acest proiect nu va avea sorţi de izbândă şi a decis să nu se neliniştească înainte de timp.

„Deocamdată nu știm nimic concret, vom trăi și vom vedea. Cred că nu ne vor da pe toți afară, probabil o să ne găsească ceva de lucru. Am auzit că vor avea totuși nevoie de taxatori în orele de vârf”, ne spune calm femeia, amintindu-și de 2010, când se vorbea despre trecerea la tehnologiile moderne de taxare.

În 2010, Regia Transport Electric a semnat un contract cu Banca Europeană pentru Reconstruţii şi Dezvoltare (BERD), obligându-se să implementeze sistemul electronic de taxare. Astfel, în 2012, în toate troleibuzele care circulau pe străzile Chişinăului urma să fie montate aparate speciale, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

„Tenderul de implementare a proiectului îl câștigase o firmă din Thailanda. Apoi, autoritățile Republicii Moldova, pentru a evita un conflict cu China, nu le-au deschis viză angajaţilor firmei câștigătoare, respectiv a fost anunțat un alt tender. Acum este câștigătoare o firmă din Israel. Asta e ceea ce ştiu eu”, ne-a explicat şeful RTE Gheorghe Morgoci.

I-am întrebat și pe unii pasageri ce cred despre noul sistem de taxare. „Sunt de acord, am văzut la televizor că vor putea intra câte 30 de pasageri pe minut, cred că e normal”, ne spune Valentin înainte de a urca în troleibuz. „Va fi mult mai simplu pentru cei care călătoresc”, zice un alt călător.

Sursa: jurnal.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.