Selectați pagina

În 15 ani peste 700.5 mii cetăţeni au plecat din ţară

În 15 ani peste 700.5 mii cetăţeni au plecat din ţară

La 1 ianuarie 2019, pe teritoriul R. Moldova locuiau 2 681 735 de cetățeni, cu peste 700,5 mii mai puțini decât cifra prezentată acum 15 ani, după Recensământul populației din 2004.

Este vorba despre persoane cu reşedinţă obişnuită în R. Moldova, adică au locuit în ultimele 12 luni pe teritoriul republicii noastre, scrie Ziarul Naţional

După Recensământul populației și al locuințelor realizat în 2014, autoritățile anunțau un număr de 2 804 801 de cetățeni ai R. Moldova, iar datele revizuite arată o o descreștere a populației cu aproape 190 de mii de persoane în ultimii cinci ani.

Numărul revizuit al populației Republicii Moldova cu reședință obișnuită pentru perioada 2014-2018 a fost prezentat astăzi de către Biroul Național de Statistică (BNS) în cadrul unui eveniment public, datele fiind elaborate în conformitate cu standardele și recomandările internaționale.

În calcul au fost luate, în premieră, datele privind traversările frontierei de stat, deținute de Poliția de Frontieră și Agenția Servicii Publice – peste 165 de milioane de traversări ale frontierei în ultimii cinci ani.

Potrivit noilor date ale BNS, de exemplu, din R. Moldova au emigrat în anul 2017 circa 160 de mii de persoane.

Totuși, în același an în republică au revenit 110 mii de cetățeni, majoritatea migranţii reîntorși. Acest lucru înseamnă că numai în 2017 R. Moldova a pierdut 50 de mii de oameni.

Valentina Istrati de la Biroul Național de Statistică a declarat că, cel mai mult, din R. Moldova emigrează tinerii cu vârste între 25 și 29 de ani.

Piramida populației pentru 2019 arată o micșorare a populației la vârstele de 30-54 de ani, ceea ce reflectă efectul cumulativ al ratelor migrației nete negative pentru adulții tineri din ultimele decenii. Micșorarea numărului de copii de asemenea poate fi explicată prin emigrarea părinților lor: unii copii au emigrat cu părinții, alții nici nu s-au născut în Republica Moldova din cauza emigrării adulților tineri în vârstă fertilă.

Numărul populației Republicii Moldova pentru anii 2014-2018 a fost revizuit de Biroul Național de Statistică, cu suportul Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) și a Biroului de Cooperare al Elveției (SDC).

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке