Selectați pagina

Împrumutăm din ce în ce mai mulţi bani: Datoria externă a trecut de 7,2 miliarde dolari

Împrumutăm din ce în ce mai mulţi bani: Datoria externă a trecut de 7,2 miliarde dolari

În primul trimestru al acestui an, datoria externă brută a Republicii Moldova s-a majorat cu peste 230 milioane de dolari (sau cu 3,3%) față de finele anului 2017 şi a trecut pentru prima dată de nivelul de şapte miliarde dolari. Astfel la finele lunii martie 2018, datoria externă brută a Republicii Moldova constituia 7,205 miliarde de dolari, scrie mold-street.com .

Dacă însă comparăm cu aceiaşi perioadă a anului 2017, apoi datoria externă brută a ţării s-a majorat cu circa 860 de milioane de dolari. Banca Naţională a Moldovei precizează însă că datele pentru trimestrele I-III din anul 2017, au fost revizuite.

Datele BNM, relevă că saltul datoriei s-a datorat majorării semnificative a angajamentelor externe ale societăţilor nefinanciare, cât și ale sectorului privat.

În acelaşi timp datoria externă publică și public garantată se menţine la cota de circa două miliarde de dolari. Astfel datoria externă publică și public garantată a Republicii Moldova nu a depășit plafonul de 40% din PIB, fiind mai mic de 25%.

Plafoanele indicative în baza scorului CPIA (Country Policy and Institutional Assessment) elaborat de Banca Mondială sunt de 40% pentru raportul dintre datoria externă publică și public garantată (DEPPG) și PIB, 150% pentru raportul dintre DEPPG și exporturi, 250% pentru raportul dintre DEPPG și veniturile bugetului public național, 20% pentru raportul dintre serviciul DEPPG și exporturi și 20% pentru raportul dintre serviciul DEPPG și veniturile bugetului public național.

Potrivit BNM, cea mai mare parte din datoria externă, conform situației din 31 martie 2018, a revenit societăților nefinanciare – 2,69 miliarde de dolari (37,4% din stocul total), urmate de creditarea intragrup în cadrul investițiilor directe (inclusiv datoriile pentru importul de gaze naturale) – 1,87 miliarde de dolari (26%), administrația publică – 1,73 miliarde de dolari (24%), băncile licențiate – 486 milioane de dolari (6,8%), BNM – 249 milioane de dolari (3,5%) etc.

Grosul datoriei este pe termen lung.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Статьи на русском языке

Статьи на русском языке