Selectați pagina

Impozitele și cotele accizelor în 2018 au fost ajustate la rata inflației

Impozitele și cotele accizelor în 2018 au fost ajustate la rata inflației

Din acest an, cotele accizelor pentru băuturile alcoolice, tutun, bijuterii este mai mare. La fel, mai mare este și cota accizului pentru țigările fără filtru. La capitolul impozit pe venit, a fost majorată mărimea tranșelor de venit impozabile, dar și mărimea scutirii anuale personale, scutirii anuale personale majore şi scutirii anuale pentru persoanele întreţinute.

Acestea au fost ajustate la rata inflației de la 6%, prognozată pentru 2018-2020. De asemenea, va fi scutit ajutorul material obținut de persoanele fizice din mijloacele sindicatelor în mărimea unui salariu mediu lunar pe economie aprobat de Guvern, per angajat anual, scrie bizlaw.md

Astfel, pentru anul 2018, mărimea scutirii personale anuale pentru persoanele fizice este de 11.280 lei. Mărimea scutirii anuale a persoanelor întreținute a fost majorată până la 2.520 lei, iar scutirea majoră – până la 16.800 de lei. Suma venitului impozabil cu 7% în cazul persoanelor fizice și antreprenori individuali a fost majorată la 33.000 de lei.

La fel, politica bugetar-fiscală pentru 2018 prevede ca agenții economici din sectorul mic și mijlociu, care au activitate de oferire a serviciilor de management sau de consultanță, cu venit mai mare de 70 la sută pentru perioada fiscală precedentă din totalul veniturilor, să achite impozitul pe venit conform normelor general stabilite. În același timp, a fost majotar impozitul pe venitul persoanelor fizice din livrarea agenților economici a producției agricole, de la 3% la 5%.

Cota ad-valorem pentru țigări a fost majorată de la 12% până la 13%. Astfel, cota fixă va ajunge de la 460 până la 540 lei/1000 țigarete până în anul 2020. La fel, din acest an va fi aplicată impozitarea mai accelerată a țigaretelor fără filtru. Și pentru această categorie de produse din tutun a fost introdusă componenta ad-valorem în mărime de 3%. De asemenea, impozitarea mai accelerată a cotei accizului se va aplica și pentru motorină, astfel încât să fie asigurată atingerea nivelului minim european către anul 2024.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *