Agenția Servicii Publice va începe să elibereze pașapoarte biometrice de tip nou, care vor avea un design nou și un grad sporit de securitate

Pașaportul cetățeanului Republicii Moldova va avea un design nou și un grad sporit de securitate. Noile acte de identitate vor fi eliberate de Agenția Servicii Publice începând cu luna februarie, scrie sputnik.md

Directorul Agenției Servicii Publice, Sergiu Răileanu, a declarat că pașapoartele de tip nou vor fi perfectate din luna februarie a anului 2018, atunci când stocul pașapoartelor de tip vechi se va termina.

Noul tip de pașaport va conține amprentele digitale ale titularului, datele biometrice, iar pe fiecare pagină va avea imprimate monumentele, locurile turistice și simbolurile care caracterizează Republica Moldova.

Din acest an, urmează să fie perfectate acte de identitate moldovenești de tip nou. Potrivit unei noi legi, din buletinul de identitate, pașaport, pașaportul diplomatic și pașaportul de serviciu va fi exclusă mențiunea cu privire la grupa sanguină.

O altă schimbare se referă la semnătura titularului. Din buletinele de identitate și pașapoartele moldovenești va fi exclus și cuvântul ”naționalitate”.

Termenul de valabilitate al pașaportului cetățeanului Republicii Moldova a fost extins de la 7 la 10 ani.

Modificările în actele de identitate se mai referă la redarea completă a noțiunii numărului de identificare de stat al persoanei fizice, la buletinul de identitate provizoriu, autoritatea care eliberează actele de identitate, obligativitatea eliberării buletinelor de identitate.

Noile modele ale actelor de identitate moldovenești nu va influența costul acestora. Prețul buletinului de identitate și a pașapoartelor noi va rămâne același ca și până acum.