Selectați pagina

Impactul eutanasiei în Belgia: infirmierele aleg mai degrabă să-şi părăsească slujbele decât să omoare oameni

Impactul eutanasiei în Belgia: infirmierele aleg mai degrabă să-şi părăsească slujbele decât să omoare oameni

În cartea Eutanasia şi sinuciderea asistată: Lecţii din Belgia, profesorul Benoit Beuselink, medic oncolog, relatează că personalul părăseşte departamentele de îngrijire paliativă, spunând că secţiile sunt în pericol de a deveni ,,case de eutanasie”.

,,Unele unităţi de îngrijire paliativă belgiene care şi-au deschis porţile pentru pacienţi care solicită eutanasie au văzut infirmiere şi lucrători sociali părăsind unitatea, deoarece sunt dezamăgiţi că nu mai pot oferi îngrijire paliativă pacienţilor lor într-un mod adecvat”. ,,Ei erau supăraţi că rolul lor a fost redus la pregătirea pacienţilor şi familiilor lor pentru injecţiile letale”, scrie Beuselink.

Beuselink, profesor de oncologie la Universitatea Catolică din Leuven, zugrăveşte o imagine întunecată în eseul său ,,2002-2016: 14 ani de eutanasie în Belgia”. Unităţile de îngrijire paliativă, concepute pentru a-i face pe pacienţii muribunzi să se simtă mai confortabil, sunt utilizate ca gropi în care sunt aruncaţi oamenii care vor să fie omorâţi. Medicii din spitale care nu se ‘împacă’ cu cererile lor îi trimit pur şi simplu la secţiile de îngrijire paliativă, unde eutanasia a devenit ,,un mod normal de a muri”.

Belgia a legalizat eutanasia în 2003 şi permite uciderea voluntară a oamenilor care se află în stadiu terminal al bolii, care suferă de boli psihiatrice, au demenţă sau cred că suferinţa lor mintală este insuportabilă. În 2014, legea a fost modificată pentru a permite eutanasia copiilor minori.

Numărul cazurilor de moarte asistată de medic s-a dublat în decurs de 5 ani, de la 954 în 2010 la 2.021 în 2015. Transformarea secţiilor de îngrijire paliativă în fabrici ale morţii i-a făcut pe unii medici să se opună.

,,Ca rezultat al acestei evoluţii, unele unităţi de îngrijire paliativă au hotărât să nu mai primească pacienţi dacă ei deţin o cerere de eutanasie activă, pentru a preîntâmpina să devină unităţi de execuţie a tuturor cererilor de eutanasie din spital”, scrie Beuselink.

Sursa: www.lifesitenews.com, 19 ianuarie 2018, Belgian nurses give up their jobs to avoid having to euthanize patients

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.