Selectați pagina

Imnul CANADEI a fost modificat. Acesta a devenit neutru la gen

Imnul CANADEI a fost modificat. Acesta a devenit neutru la gen
Imnul naţional devine neutru la gen, sintagma ”fiilor tăi” fiind înlocuită cu ”tuturor” în Canada, ca urmare a votului senatului acestei țări.

 

Versurile imnului ”O Canada” au fost scrise în 1908 de judecătorul şi poetul Robert Stanley Weir. Prima variantă nu includea versul referitor la ”fii”. Weir l-a adăugat după Primul Război Mondial, referindu-se la bărbaţii care au căzut pe câmpul de luptă, scrie evz.ro

Senatoarea Frances Lankin, susţinătoarea amendamentului, a spus că este foarte fericită pentru felul în care s-a votat. ”Poate părea un lucru mărunt, sunt două cuvinte, dar are o însemnătate uriaşă”, a declarat senatoarea pentru Canadian Broadcasting Corporation după votul de miercuri. ”Acum putem să-l cântăm cu mândrie ştiind că legea este de acord cu noi în ceea ce priveşte formularea. Sunt mândră să fac parte din grupul care a înfăptuit acest lucru.”

Schimbarea a provocat nemulţumirea conservatorilor care au argumentat că parlamentul nu avea niciun drept să schimbe versurile la decenii după moartea autorului. ”Clar, sunt dezamăgit”, a spus pentru CBC senatorul Don Plett, unul dintre cei mai vechi oponenţi ai măsurii.

”Este un lucru pe care trebuie să-l decidă poporul canadian, nu doar o mână de senatori independenţi”. Schimbarea sintagmei a venit la capătul unui proces îndelungat, care a început cu o prima iniţiativă legislativă pentru schimbare înaintată în 1980.

De atunci, 12 proiecte de lege pentru schimbarea versurilor imnului au fost respinse. Camera Comunelor a votat proiectul cu o majoritate covârşitoare în 2016.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *