batriniÎmbătrânirea populației la nivel mondial se accelerează într-un ritm fără precedent, persoanele în vârstă de peste 65 de ani urmând să reprezinte 17% din locuitorii Planetei în anul 2050, față de 8,5% în prezent, potrivit unui studiu al Biroului de recensământ al Statelor Unite, transmite AFP.

Potrivit prognozelor Census Bureau, numărul seniorilor ar urma să ajungă la 1,6 miliarde persoane în 2050, față de 617 milioane în prezent.

„Persoanele în vârstă reprezintă o proporție din populația mondială care crește rapid. Oamenii trăiesc mai mult însă nu neapărat în cea mai bună stare de sănătate iar această populație îmbătrânită reprezintă o provocare pentru sistemul public de sănătate pentru care trebuie să ne pregătim”, a apreciat directorul Institutului Național pentru Persoanele în Vârstă (NIA), Richard Hodes.

„Am constatat o îmbătrânire în toate țările din lume. Un număr mare de țări din Europa și Asia sunt mai avansate în acest proces demografic, îmbătrânirea populației fiind mai rapidă decât în SUA”, precizează John Haaga, un alt responsabil de la NIA. Potrivit acestuia, îmbătrânirea afectează mai multe aspecte ale societății: îngrijirile medicale, pensiile, sectorul muncii, transporturile, locuințele și în consecință trebuie ținut cont de situațiile diferite care există în fiecare țară.

În SUA, numărul persoanelor în vârstă de peste 65 de ani se va dubla în următoarele trei decenii pentru a ajunge la 88 de milioane persoane, în 2050. De asemenea, populația mondială în vârstă de peste 80 de ani ar urma să se tripleze între 2015 și 2050 pentru a ajunge la 446,6 milioane de persoane. În plus, speranța de viață la naștere ar urma să crească cu aproape opt ani pentru a ajunge la 76,2 ani în 2050.

cb16-54_graphic

Potrivit unui raport anterior al Institutului francez de studii demografice (Ined), populația mondială ar urma să se apropie de 10 miliarde de locuitori în 2050, față de 7,3 miliarde în 2015.

Sursa: http://independent.md/