Selectați pagina

Imagini şocante, surprinse în America: “Dezastrul se desfăşoară în faţa noastră şi nu îl putem opri”

Imagini şocante, surprinse în America: “Dezastrul se desfăşoară în faţa noastră şi nu îl putem opri”

seceta_sua_epochtimes_ruSeceta din California a atins proporţii epice, fiind afectat aproximativ 60 la sută teritoriul statului. Fermierii sînt obligaţi astfel să folosească rezervele subterane de apă, în timp ce incendiile devastează nordul şi sudul statului.

Spre deosebire de alte state din vest, California nu are legi care să reglementeze pomparea apei din subteran. Ca urmare, în ultimii 150 de ani, locuitorii au pompat aproximativ 160 de kilometri cubi de apă din pînza freatică din Central Valley, nucleul agricol al statului.

Cu mai puţină apă în pînza freatică, solul din Central Valley se tasează. În unele locuri, pîmîntul se lasă cu 0,3 metri pe an, avariind drumurile şi alte infrastructuri şi crescînd riscul inundaţiilor.

Cu cît este pompată mai multă apă din pînza freatică din Central Valley, cu atît creşte riscul producerii unor cutremure pe falia San Andreas din apropiere, sugerează un studiu publicat în acest an în revista Nature.

Studiul nu prezintă însă o noutate. Cutremurul produs în mai 2011 în Lorca, Spania, care a provocat moartea a nouă persoane şi pagube importante, ar fi fost generat de suprasolicitarea pînzei freatice locale.

Studiul publicat de Nature prezintă concluziile unei echipe de geologi condusă de Colin B. Amos de la Western Washington University care a examinat datele oferite de peste 500 de înregistrări GPS în Central Valley şi regiunile montane din jur.

Datele, care au măsurat gradul în care terenul s-a ridicat sau s-a lăsat, arată că fără cei 160 de kilometri cubi de apă cîntărind 176 miliarde de done care să taseze litosfera, California Coast Ranges, MunţiiTehachapi şi sudul Munţilor Sierra Nevada se înalţă cu aproximativ trei milimetri pe an.

Sursa: antena3.ro

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *