Selectați pagina

Iezuitul Francisc a ajuns în România. Oare îşi dau seama ortodocşii din această ţară pe cine primesc la ei?

Iezuitul Francisc a ajuns în România. Oare îşi dau seama ortodocşii din această ţară pe cine primesc la ei?

Notă: Am scris şi tot am scris despre pericolul unor astfel de vizite pentru noi, ortodocşii. Oare se vor găsi urechi să ne audă? Fraţi întru Hristos din România! Acum e momentul ca cel puţin să vă cunoaşteţi ierarhii apostaţi, care vor ieşi la iveală, ca orice adevăr!

Cităm ştirea apărută pe Active News:

ACTUALIZARE 12: 23 Suveranul Pontif a ajuns la Palatul Cotroceni. Papa Francisc a fost întâmpinat de Garda de Onoare. Acesta a salutat mulțimea în limba română. ”Bună ziua!”, au fost cuvintele rostite de Papă.

ACTULIZARE 11: 55 Papa Francisc a sosit, vineri, la București. Suveranul Pontif a fost întâmpinat, pe Aeroportul Internațional ”Henri Coandă”, de președintele Klaus Iohannis, împreună cu soția sa, Carmen Iohannis.

De la aeroport, Papa se va deplasa către Palatul Cotroceni, unde va avea loc, pe Platoul Marinescu, ceremonia oficială de primire.

Știrea inițială

În a doua sa călătorie în estul Europei, din mai puțin de o lună, Papa Francisc va petrece, începând de vineri, 31 mai, trei zile în România, țară în care o majoritate covârșitoare a populației este creștin ortodoxă.

Vizita se va desfășura în perioada 31 mai – 2 iunie, la București, Șumuleu Ciuc, Iași și Blaj și vine la invitația președintelui țării, a Conferinței Episcopilor Catolici din România și a prim ministrului. Prima parte a întrevederii cu Înaintestătătorul Bisericii Ortodoxe Române și cu Sinodul permanent se va desfășura la Palatul Patriarhiei.Apoi, Papa Francisc va fi întâmpinat de Părintele Patriarh Daniel la Catedrala Mântuirii Neamului.

Aici nu se va desfășura o Slujbă comună, cum s-a speculat în multe surse media, ci o întâlnire pusă sub semnul intonării dimpreună a rugăciunii comune Tatăl Nostru, precum și a unor cântări pascale catolice, dar care vor fi intonate în unic glas, de credincioșii catolici și ortodocși prezenti, deopotrivă.

Desfășurată sub genericul „Să mergem împreună!”, la 20 de ani de la vizita istorică a Papei Ioan Paul al II-lea, vizita de stat, pastorală și ecumenică a Papei Francisc în România include, în prima zi, întâlniri cu autoritățile politice și societatea civilă, cu conducerea Bisericii Ortodoxe Române și Sfânta Liturghie din Catedrala “Sfântul Iosif”.

*** La ora 11:30, președintele Klaus Iohannis îl va întâmpina pe Papa Francisc la Aeroportul Internațional „Henri Coandă”, ceremonia oficială de primire, la Palatul Cotroceni, fiind prevăzută pentru ora 12,05. Cei doi înalți oficiali vor avea convorbiri tete-a-tete, urmate de o întâlnire cu prim-ministrul Viorica Dăncilă, alte autorități, reprezentanți ai societății civile și ai corpului diplomatic. Cu această ocazie, în prezența a aproximativ 400 de invitați, șeful statului român și Papa Francisc vor susține discursuri.

*** Vineri după-amiază, de la ora 15:45, Suveranul Pontif va avea o întâlnire privată cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, la Palatul Patriarhiei, după care Sanctitatea Sa se va întâlni, de la ora 16,15, cu Sinodul Permanent al BOR.

*** Papa Francisc va merge apoi, la ora 17:00, la Catedrala Națională, programul vizitei cuprinzând rostirea rugăciunii „Tatăl nostru”, în limba latină, urmată de cântări pascale catolice. După terminarea acestora, va urma rostirea rugăciunii “Tatăl nostru”, în limba română, urmată de cântări pascale ortodoxe.

Potrivit Patriarhiei Române, „programul nu cuprinde oficierea unui serviciu liturgic comun, ci momente muzicale distincte și consecutive, conform hotărârii Sfântului Sinod și practicii din diaspora română când se folosește același lăcaș de cult”.

La ieșirea din Catedrală, Patriarhul Daniel și Papa Francisc vor saluta credincioșii prezenți cu salutul pascal „Hristos a înviat!”.

*** De la ora 18:10, Suveranul Pontif va participa la Sfânta Liturghie de la Catedrala catolică „Sfântul Iosif”, unde va rosti o omilie. Sfânta Liturghie de la Catedrala „Sfântul Iosif”, la care reprezentanții Bisericii Romano-Catolice și Greco-Catolice au estimat participarea a peste 25.000 de credincioși, va dura o oră și 20 de minute.

Accesul pelerinilor în zona Catedralei “Sfântul Iosif” se va putea face vineri între orele 12,30 – 16,30, iar în zona Pieței Revoluției accesul va fi permis până la ora 17,30.

Pelerinii vor trebui să aibă asupra lor un act de identitate valabil și să fie îmbrăcați într-o ținută decentă.

Este interzisă participarea la eveniment cu băuturi alcoolice, obiecte contondente sau cu animale.

Odată intrați în zonele special amenajate, pelerinii vor avea acces permanent la toalete, coșuri de gunoi, puncte de prim ajutor și alimentare cu apă, fiind permise gustările la pachet și apa, în cantități rezonabile.

Un număr de 300 de voluntari, care vor purta tricouri galbene, inscripționate cu sloganul “Sunt voluntarul Papei Francisc”, îi vor îndruma și ajuta pe cei 25.000 de pelerini înscriși pentru eveniment. Aceștia vor primi un săculeț de culoare galbenă în care vor regăsi o șapcă, o pelerină pentru ploaie, un steguleț care va avea imprimat pe o parte steagul Vaticanului, iar pe alta drapelul României, materiale informative, broșuri cu textele și cântările liturgice și un rozariu.

Arhiepiscopia Romano-Catolică de București va pune la dispoziție și scaune dedicate special spovadei și împărtășirii pelerinilor.

Conform organizatorilor, în Capitală vor fi montate 15 ecrane de diferite dimensiuni, două urmând a fi puse la dispoziție de Primăria Generală a Capitalei. Prin intermediul acestora vor fi transmise în direct momentele vizitei Papei și un program artistic organizat de Arhiepiscopia Romano-Catolică București, la care își dau concursul Corurile Madrigal și Cantus Mundi, Orchestra Simfonică București și cântăreața Monica Anghel.

În zona Catedralei “Sfântul Iosif” și în Piața Ateneului vor exista două scene de mici dimensiuni unde se vor desfășura momente artistice. Totodată, organizatorii au anunțat amenajarea unor zone speciale, dedicate persoanelor cu dizabilități și familiilor cu copii mici, acestea din urmă în zona Ateneului.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne găseşti şi pe:

Статьи на русском языке

Статьи на русском языке