Arhiepiscopul Elpidofor, primatul Patriarhiei Constantinopolului a Arhiepiscopiei Ortodoxe Greacă din America, a provocat sminteală odată cu deschiderea celei de-a 29-a Conferințe anuale Leadership 100 din cadrul Breakers Resort din Palm Beach, Florida.

Arhiepiscopul Iakovos Leadership 100 Fund Incorporated este o corporație care sprijină Ministerele Naționale ale Arhiepiscopiei Ortodoxe Grece privind promovarea ortodoxiei și elenismului.

După cum cei  mai mulți participanți la conferință mărturisesc, în fața a zeci de participanți, Arhiepiscopul Elpidophoros a declarat că oricine s-a căsătorit în Biserica Ortodoxă poate primi Împărtăşania în Biserica Ortodoxă, indiferent dacă sunt sau nu ortodocși.

Declarația sa a venit în timpul dedicat secţiunii de întrebări şi răspunsuri din cadrul conferinţei.

Întrucât Biserica Ortodoxă învață cu tărie că numai membrii botezați și mirunşi ai Bisericii se pot împărtăşi, afirmația arhiepiscopului a supărat multă lume.

El a abordat anterior problema căsătoriilor mixte la ședința Consiliului Arhiepiscopal din octombrie, făcând trimitere la ceea ce a declarat în mod deschis ieri. După ce a menționat că aproape 50% dintre creștinii ortodocși din America sunt convertiți, inclusiv 25% în Arhiepiscopia greacă, arhiepiscopul a declarat:

„În acest sens, aș face această propunere: în loc să numim căsătoriile cu soții neortodocși „căsătorii mixte”, de ce nu le- am putea numi mai bine  „căsătorii minune?” Căci aceste căsătorii sunt principalul drum pe care propovăduitorii credinţei îl creează. După cum spune Apostolul Pavel: <<De unde știi, soție, dacă îți vei mântui soțul? Sau cum știi, soț, dacă îți vei mântui soția?>>” (I Cor. 7:16).

În timp ce vorbea despre căsătoria care face ca soţii să se convertească la sfânta Ortodoxie, Arhiepiscopul Elpidophoros a continuat spunând:

„Orice căsătorie binecuvântată  este o căsătorie minune – un miracol al dragostei lui Dumnezeu și o taină care trebuie sărbătorită cu bucurie și  acceptată cu mulțumire. Indiferent dacă soțul se alătură sau nu Bisericii într-un mod formal prin mirungere, ei sunt încă 100% parte din comunitatea noastră și ar trebui să fie acceptaţi ca atare. Dacă dorim să fim o Biserică care slujește cu adevărat și îi îmbrățișează pe tinerii noștri care trăiesc într-o lume avansată din punct de vedere tehnologic și de asemenea pluralistă, trebuie să-i îmbrățișăm pe străinii din mijlocul nostru – să ni-i apropiem  și să-i îmbrățișăm pe toți membrii comunității noastre și ai ţării noastre.”

Patriarhia de la Constantinopol a creat tulburări anterior când a anunțat că va permite preoților ale căror neveste au murit sau i-au abandonat să intre în căsătoriile de- a doua, contrazicând astfel tradiția canonică îndelungată a Bisericii.

În octombrie, Sfântul Sinod Eparhial al Arhiepiscopiei Grecești din America a anunțat că solicită Constantinopolului să permită recăsătorirea a trei clerici.

Traducere de Nicoleta D.

Sursa: Ortodox Info.ro, https://orthochristian.com/128712.html