Selectați pagina

Idolatrie faţă de animale: Atat la Chisinau, cat si la Balti oamenii au amenajat locuri speciale unde isi ingroapa animalele de companie

Idolatrie faţă de animale: Atat la Chisinau, cat si la Balti oamenii au amenajat locuri speciale unde isi ingroapa animalele de companie

Explicăm:

429. – Cimitirul este locul de odihna unde se ingroapa trupurile celor ce au adormit intru Domnul. El este depozitul unde se pastreaza trupul, pana la invierea si judecata cea de apoi. El este sfant, fiindca si trupul crestinului este, sfintit prin rugaciune si fapte bune, ca o biserica a Duhului Sfant (I Cor. 3, 16-17). De aceea, mare pomana face, cel ce daruieste loc pentru ingropare, ingrijeste mormintele si le respecta, fiindca intre sutele si miile de raposati, se vor gasi si un numar mare de sfinti si, sfant este tot cel ce s-a mantuit de pacate (Tobit 1-4). Toti acestia sunt prietenii lui Dumnezeu (Iacob 2-23) si se vor ruga pentru cei ce-i iubesc, raspunzand la iubirea celor de pe pamant (Apoc. 14,3-14).

430. -In cimitirul crestin trebuie sa se ingroape numai cei ce au credinta si nadejdea invierii si a dreptelor rasplatiri si au slujii Domnului cu dragoste si dreapta credinta. In cimitirul crestin nu se poate ingropa: necrestini, eretici, cei ce au murit nebotezati, desi au fagaduit ca se fac crestini, sinucigasii de buna voie, crestinii care au murit nepocaiti, dispretuind tainele bisericii. Pentru toti acestia, ca si cei arsi la crematoriu, nu li se poate face nici un fel de slujba si mai ales, sa li se scoata miride.

431. -“Drept credinciosilor bisericii, nu le este ingaduit sa mearga la cimitirele sau la mormintele celor morti si ereticilor pentru rugaciune sau vindecare. Unii ca acestia, de vor fi drept credinciosi, sa se afuriseasca pentru o vreme, iar, de se vor pocai si se vor spovedi ca au gresit, sa fie iertati”.(Laod 9). XLVII.

Cităm ştire apărută pe protv.md:

Animalele de companie devin pentru multi membri de familie. Iar atunci cand mor, oamenii vor sa le conduca pe ultimul drum asa cum se cuvine. La Chisinau si Balti exista cimitire pentru prietenii necuvantatori. Acolo sunt ingropati caini, pisici sau papagali. Unele morminte au chiar pietre funerare ori sunt ingradite frumos.

De cativa ani, locuitorii din Balti isi conduc animalele de companie pe ultimul drum dupa toate obiceiurile. Astfel, langa cimitirul din oras, a mai aparut unul, unde si-au gasit odihna vesnica… mai multi caini, pisici sau chiar papagali.

Natalia GHETU, REPORTER PRO TV:Liusea a fost inmormantata aici in cimitirul animalelor acum un an. La capataiul pisicii sta o fotografie si mesajul “Nu te vom uita, te iubim”, iar mormantul este incojurat de un gard.” 

 Alaturi este inmormantat Alibatros. Stapanii i-au pus o cruce, flori artificiale si o placa de metal cu mesajul „El a plecat sa vaneze in alta lume”. Unul dintre cele mai scumpe monumente funerare il are Liulea. E din marmura neagra, iar chipul pisicii a fost incrustat in piatra. Alaturi e o candela si o lumanare, semn ca stapanii au trecut nu demult pe la mormantul pisicii.

In cimitirul animalelor vezi monumente de tot felul. Acest patruped are unul mai modest, in schimb proprietarii i-au pus la capatai  jucariile preferate si ceva de mancare… un colac. Iar la mormantul acestui animal, crucea a fost improvizata din crengi, iar in loc de inscriptie sta un recipient de bere. Pentru ca tin mult la ele, unii stapani si-au rezervat loc in cimitir pentru animalele de companie.

„Mai bine decat sa-i arunce pe undeva.”

„E rau asta, ecologia o strica.”

„E foarte luxos. Asta nu e normal.”

 Am incercat sa aflam detalii despre acest cimitir de la administratie, insa nimeni nu a vrut sa ne vorbeasca.

Un cimitir pentru animale exista si la Chisinau.

Natalia GHETU, REPORTER PRO TV:La cimitirul din paduricea de la Buiucani mai toate mormintele au fie cruci, fie pietre funerare sau chiar flori. Aici au fost ingropati zeci caini, pisici sau papagali.”

 Patrupedul Ciarlic are un monument ingrijit. Stapanii au avut grija sa puna si o fotografie. Iar pe mormantul Larisei sunt plantate flori. Tot aici au mai fost ingropati Krutoi, Izi, Lasea si Jack. Oamenii care locuiesc prin apropiere au parareri impartite despre acest cimitir.

“Nu se poate asa. Trebuie un loc special,nu in padure.” 

„Macar nu in oras. E o prostie sa pui o fotografie.”

„Si eu am o pisica si cand nu o sa fie ce o sa fac nu o sa o arunc la tomberon. M-as duce si as ingropa-o undeva.”

 Reponsabilii de la Intreprinderea municipala  „Combinatul Servicii Funerare” spun ca au aflat de la noi despre existenta acestui cimitir.

 

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *